Η Αγία και Μεγάλη Πέμπτη (2020)






 ΤΗΝ  ΑΓΙΑ ΚΑΙ  ΜΕΓΑΛΗ  ΠΕΜΠΤΗ  ΣΤΟΝ ΟΡΘΡΟ
(Μεγάλη Τετάρτη εσπέρας)
 Εορτάζουμε τέσσερα γεγονότα: Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία. Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.
 




ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 
ΜΕΤΑ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το πρωΐ εορτάζουμε την παράδοση του αγίου Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας στον Μυστικό Δείπνο του Κυρίου μας, το οποίο σαν σήμερα ο Κύριος και Θεός μας από άπειρη αγάπη για μας τους ανθρώπους προσέφερε και παρέδωσε στην Εκκλησία Του σε όλους τους αιώνες. Μας έδωσε το Σώμα Του και το Αίμα Του επάνω στον Σταυρό, αλλά μας το άφησε και μέσα στην Εκκλησία μέσα στους αιώνες διά του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας είναι το μεγαλύτερο δώρο που χάρισε ο Πανάγαθος Θεός στον άνθρωπο, προσφέροντας το Σώμα και το Αίμα Του, για να καθαριζόμαστε και να συγχωρούμαστε από τις αμαρτίες μας.






ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΕΣΠΕΡΑΣ
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΠΑΘΩΝ

Επιτελούμε τα άγια και σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην, και προ πάντων, τον Σταυρν, και τον θάνατον, α δι’ ημάς εκών κατεδέξατο, έτι δε και την του ευγνώμονος Ληστού, του συσταυρωθντος Αυτώ, σωτήριον εν τω Σταυρώ ομολογαν.



  



Δόξα τη μακροθυμία Σου, Κύριε, δόξα Σοι!




κ τς ερς Μονς