Ιωάννης Καποδίστριας, υπόδειγμα πολιτικού ηγέτη


 Ιωάννης Καποδίστριας: Ονομάστηκε ο άγιος της πολιτικής της Ελλάδος (1776–1831). Ήταν έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης από την Κέρκυρα. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας για 18 έτη και έγινε πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιουσία. 
 




Ο βίος του Ιωάννη Καποδίστρια, τα επιτεύγματά του, οι θυσίες του για την Ελλάδα μέχρι και η ύστατη θυσία του να προσφέρει την ίδια του την ζωή για την ενότητα της πατρίδας μας, δείχνει το ήθος του σπουδαίου πολιτικού. Με δικά του λεφτά σπούδαζε 300 Ελληνόπουλα στην Ευρώπη (ο ένας από τους δύο δολοφόνους του είχε σπουδάσει με τα λεφτά του). Έδωσε τα πάντα για την Πατρίδα. Η επανάσταση δεν θα πετύχαινε χωρίς την συμβολή του Καποδίστρια. Ξεσήκωσε το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη. Έστελνε χρήματα, οπλισμό και τόνους παξιμάδι στην Ελλάδα. Το 1827, στην συνεδρίαση της Τροιζήνας, ο Κολοκοτρώνης προτείνει τον Καποδίστρια ως τον «Ηγέτη του Έθνους». Ο ίδιος ο Καποδίστριας εκλαμβάνει την κλήση αυτή ως θείο θέλημα και έρχεται να εξαγοράσει με το αίμα του την ελευθερία της Πατρίδας.



Οργάνωσε μέσα σε τρία χρόνια την οικονομία, τον στρατό, τη δικαιοσύνη, την παιδεία, τη ναυτιλία, το πολεμικό ναυτικό. Ήθελε να κάνει τους Έλληνες νοικοκυραίους: Να δώσει γη και δάνεια. * Προστάτευσε την Ορθόδοξη Εκκλησία και συμβούλευε τους Ιεράρχες να ορθοτομούν τον λόγον της αληθείας, να κηρύττουν ειρήνη, ομόνοια, φιλαδελφία, «ίνα ώσιν οι πάντες εν, εν Χριστώ».                 * Ακολούθησε τον δρόμο της θυσίας για το Έθνος. Δεν δέχτηκε αμοιβή σαν Κυβερνήτης ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ρωσία: «Όταν βεβαιωθώ ότι ουδέν Ελληνόπουλο πεινά, τότε ίσως θα δεχτώ έναν οβολό». * Έβαλε υποθήκη τα χτήματά του στην Κέρκυρα σε Έλληνα εφοπλιστή, προκειμένου να φέρει δύο καραβιές τροφή για τον πεινασμένο λαό. * Το 1831 δολοφονήθηκε από «ελληνικά» χέρια στα σκαλοπάτια του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. 



Ο Κολοκοτρώνης τον ονόμασε «Πατέρα του Έθνους». * Ο Κανάρης σε γράμμα του μίλησε για Πατροκτονία. * Ο Καποδίστριας ήταν μία οικουμενική προσωπικότητα, υπηρέτησε από τη θέση του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας όλη την Ευρώπη η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία του χρωστούν την κρατική τους υπόσταση. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του έλληνα πολιτικού και χριστιανού: «Ε Θεός μεθ’ μν, οδείς καθ’ μν» και «στις δύσκολες στιγμές οι μόνοι μας σύμμαχοι είναι οι πρόγονοί μας» τόνιζε συχνά ο Ιωάννης Καποδίστριας.






κ τς ερς Μονς