Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Η πορεία διά του Σταυρού προς την Ανάσταση!


Στην Α΄ Εβδομάδα των Νηστειών, ένα ιδιόμελο των Αποστίχων του Εσπερινού της Καθαράς Δευτέρας μας επισημαίνει το είδος και τον τρόπο της νηστείας για να είναι αληθινή και ευάρεστη στον Κύριο:


«Νηστεσωμεν νηστεαν δεκτν εὐάρεστον τ Κυρίῳ· ληθς νηστεα, τν κακν λλοτρωσις, γκρτεια γλσσης, θυμο ποχ, πιθυμιν χωρισμς, καταλαλις, ψεδους, κα πιορκας· τοτων νδεια, νηστεα στν, ληθς κα επρσδεκτος».

Το ιδιόμελο τροπάριο προϋποθέτει την καθαρότητα της ψυχής, για να είναι η νηστεία ευάρεστη στο Θεό. Η συνδυαστική άσκηση της νηστείας επιφέρει την εσωτερική καθαρότητα και την προσέγγιση με το Πανάγιο Πρόσωπο του Κυρίου μας. Αυτή η αποξένωση από τις κακίες και τις πονηρίες και η καθαρότητα της ψυχής προτείνεται και στην Παλαιά Διαθήκη από τον προφήτη Ησαΐα (1,16), ο οποίος προτρέπει τους Ισραηλίτες: «Λούσασθε, κα καθαρο γίνεσθε, φέλετε τάς πονηρίας μν π τν ψυχν μν». 



Και ο Μέγας Βασίλειος στον δεύτερο λόγο του «Περί νηστείας» συνεχίζοντας το πνεύμα του προφήτη Ησαΐα, τονίζει ότι δεν αρκεί μόνον η αποχή από τις τροφές, για να γίνει η νηστεία μας ευάρεστη στον Κύριο. «Νηστεύσωμεν νηστείαν δεκτήν͵ εάρεστον τ Θε. ληθής νηστεία͵ το κακο λλοτρίωσις͵ γκράτεια γλώσσης͵ θυμο ποχή͵ πιθυμιν χωρισμός͵ καταλαλιάς͵ ψεύδους͵ πιορκίας. τούτων νδεια νηστεία στίν ληθής». Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η προτροπή του Μεγάλου Αγίου έγινε ύμνος της Εκκλησίας, ο οποίος ψάλλεται στα απόστιχα του Εσπερινού της Καθαράς Δευτέρας.



Η αληθινή νηστεία είναι αναγκαίο πνευματικό αγαθό και πρέπει να συνοδεύεται πάντοτε από έναν συνεχή αγώνα για τον εξαγνισμό της ψυχής. Ο αγώνας αυτός της ψυχής να αποξενωθεί από όλες τις κακίες είναι ένας ισόβιος αγώνας σταυρώσεως και μία πορεία προς την ανάσταση και την αγιότητα. Αυτό ακριβώς ζητά ο Χριστός από τους μαθητές Του: «γιοι, γίνεσθε, διότι γώ εμαι γιος» (Α' Πέτρ.1:16) και σε άλλο σημείο: «μες καθαροί στέ, λλ' οχί πάντες» (Ιωάν. 13,10). Η καθαρότητα της καρδιάς συνδέεται με την καθαρή λατρεία. Και πραγματικά ο χώρος αυτός είναι εκείνος στον οποίο αγιάζεται ο Θεός: «Κύριον δ τν Θεόν γιάσατε ν τας καρδίαις μν» (Α’ Πέτρ. γ’ 15). Μέσα στην καρδιά του πιστού ανατέλλει η Χάρις του Θεού. «Μακάριοι ο καθαροί τ καρδί τι ατοί τόν Θεόν ψονται» (Ματθ. 5,8.) Αυτόν τον αγώνα και την πορεία προς την καθαρότητα και την αγιότητα ζητά η Εκκλησία μας από κάθε πιστό χριστιανό, κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να φθάσει διά της ΣΤΑΥΡΩΣΕΩΣ στην ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Καλό στάδιο πνευματικών αγώνων με την ευλογημένη νηστεία!



κ τς ερς Μονς