Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου 2020


 Η Εκκλησία μας στις 25 Μαρτίου τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Με τον όρο Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στο χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας Ενσάρκωσης, που με τόσο σαφή τρόπο μας το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιό του (κεφ.Α’στίχ. 26-38). Η χαρμόσυνη αγγελία δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ στην Παρθένο Μαρία με έναν υπέροχο διάλογο. Ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίσθηκε στην Παναγία στη Ναζαρέτ και της είπε:




-γγελος: «Χαρε, κεχαριτωμνη· Κριος μετ σο· ελογημνη σ ν γυναιξν.
-Μαριάμ: δ δοσα διεταρχθη π τ λγ ατο.
-γγελος: «μ φοβο, Μαριμ· ερες γρ χριν παρ τ Θε. κα δο συλλψ ν γαστρ κα τξ υἱόν, κα καλσεις τ νομα ατο ησον».
-Μαριμ: «πς σται μοι τοτο, πε νδρα ο γινσκω;»
-γγελος: «Πνεμα γιον πελεσεται π σ κα δναμις ψστου πισκισει σοι· δι κα τ γεννμενον γιον κληθσεται υἱὸς Θεο
-Μαριμ: δο δολη Κυρου· γνοιτ μοι κατ τ ρμ σου. κα πλθεν π᾿ ατς γγελος» (Λκ. 1, 28-38).


         Η παρουσίαση των δύο μορφών στο διάλογο είναι πολύ εκφραστική. Ο Άγγελος: Η ευθυτενής στάση της μορφής του με ελαφρά κλίση προς τα πίσω, δείχνει την κατάπληξη που ένιωσε από «τν ραιότητα τς Παρθενίας κα τ πέρλαμπρον τς γνείας» της Θεοτόκου. Στο πρόσωπό του εκφράζεται η γλυκύτητα, η ηρεμία, το δέος και η κατάπληξη.


 Η Παναγία: Η στάση της εκπέμπει απέραντη γαλήνη, χάρη και ευπρέπεια. Στο «πς σται μοι τοτο;» απορεί ανθρωπίνως μπροστά στο ακατανόητο του μυστηρίου και εκφράζεται με την ήρεμη και ελαφρά κίνηση της δεξιάς χειρός. Και απαντά με πνευματική ετοιμότητα: «δο δολη Κυρου». Η ταπεινή και ολόψυχη συγκατάθεση στο άγιο θέλημα του Θεού φαίνεται με την ελαφρά κλίση της κεφαλής προς τον Άγγελο. Με την κεκλιμένη κεφαλή της, η Αειπάρθενος δέχεται την επισκίαση του Αγίου Πνεύματος, που εικονίζεται σαν ακτίνα φωτός και κατευθύνεται προς την Θεοτόκο. Ο υλικός κόσμος των κτισμάτων, ένα δένδρο, ανθισμένα λουλούδια εκπροσωπούν την όλη Δημιουργία, που συγχαίρει για την αρχή της σωτηρίας του ανθρώπου.

Με αυτόν τον τρόπο συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητος με τρόπο υπερφυσικό. Η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά της, τον Υιό και Λόγο του Θεού. Εκείνον που με την εκούσια θυσία Του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο της αμαρτίας, στον οποίο οδήγησε η πτώση των πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο. Έκτοτε η Παναγία είναι η Μητέρα του Χριστού και Μητέρα όλων των ανθρώπων που μεσιτεύει στον Υιόν της για τη σωτηρία του κόσμου.

Ας ζητούμε ικετευτικά από την φιλάνθρωπη Παναγία μας την συμπαράστασή της: «Παναγία Θεοτόκε τν χρόνον τς ζως μου μ γκαταλίπης με, νθρωπίνη προστασία μ καταπιστεύσης με (=απορρίψης), λλ̓ ατή ντιλαβο (=βοήθησέ με) κα λέησόν με».





Κθισμα. χος α'. Τν τφον σου Σωτρ.
μγας Στρατηγς, τν ἀΰλων ταγμτων, ες πλιν Ναζαρτ, πιστς Βασιλα, μηνει σοι χραντε, τν αἰώνων κα Κριον· Χαρε, λγων σοι, Ελογημνη Μαρα, κατληπτον, κα νερμνευτον θαμα, βροτν νκλησις.




Μεγαλυνριον
Νν εαγγελίζεται Γαβριήλ, τ χαρε κραυγάζων, μετ δέους τ Μαριάμ. το ξένου τρόπου! ν μήτρ γρ χράντ, συνείληπται Πλάστης σζων ν πλασε.





κ τς ερς Μονς