Γ΄ Κυριακή Των Νηστειών - Της Σταυροπροσκυνήσεως 2020


 Σταυρ πανσεβσμιε, καθαγασον μν τς ψυχς
κα τ σματα, τ δυνμει σου…


Ο Σταυρός του Χριστού είναι το σύμβολο της θυσίας του Θεανθρώπου και το μέσο λύτρωσης και σωτηρίας του κόσμου. Είναι όπλο δυνάμεως και νίκης κατά του διαβόλου. Με την ύψωση και την προσκύνησή του ενισχύει τους πιστούς χριστιανούς στον καθημερινό αγώνα της ζωής και στο δύσκολο πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Μας υπενθυμίζει το σκοπό της βαθύτερης εκκλησιαστικής ζωής αυτήν την περίοδο. Και ποιος είναι ο ρόλος του Σταυρού;

Όπως ο Χριστός σήκωσε πρώτος το δικό Του Σταυρό στο Γολγοθά έτσι και οι πιστοί καλούνται να σηκώσουν τον προσωπικό τους σταυρό, για να επιτελέσουν τον προορισμό τους σε αυτή τη ζωή, τον αγώνα για σωτηρία και τελείωση. Ο δρόμος για τη σωτηρία είναι πραγματικός Γολγοθάς και απαιτεί αυταπάρνηση και θερμή πίστη σε όσους τον ανεβαίνουν. Κάθε αποστολή είναι ένας σταυρός. Ο αγώνας μας για κάθε επιδίωξη απαιτεί πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες.

Κι είναι πολλές οι στιγμές στη ζωή που οι δυσκολίες κορυφώνονται και απαιτείται αγώνας σκληρός. Οι δοκιμασίες και τα εμπόδια έρχονται και παρέρχονται. Η Εκκλησία προκειμένου να ανανεώσει το αγωνιστικό πνεύμα και να μας ενδυναμώσει το φρόνημα, προβάλλει για προσκύνηση τον Τίμιο Σταυρό πάνω στον οποίο θυσιάστηκε ο Κύριος, του οποίου το παράδειγμα καλούμαστε να μιμηθούμε, να γίνουμε κι εμείς μέτοχοι του μυστηρίου του Σταυρού.
 

Να σηκώνουμε δηλαδή κι εμείς τον δικό μας σταυρό με υπομονή, ταπείνωση, αυταπάρνηση, αγάπη στο Θεό και στον πλησίον μας. Να ακολουθούμε τον Χριστό, μιμούμενοι το παράδειγμά Του, τηρώντας τις εντολές Του. Με το ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου γλυκαίνει και ο δικός μας πόνος, ζωογονούμαστε ατενίζοντας το ξάγναντο που είναι η Ανάσταση. Μετά τον Γολγοθά ακολουθεί πάντοτε η Ανάσταση. Θα μας τη χαρίσει ο Κύριος, ο οποίος μας κάλεσε να Τον ακολουθήσουμε: «στις θέλει πίσω μου λθεν…ράτω τν σταυρόν ατο κα κολουθήτω μοι». (Ματθ.16:24)

«Τν Σταυρόν σου προσκυνομεν, Δέσποτα
κα τν γίαν σου νάστασιν δοξάζομεν»








Εξαποστειλάρια. Το Σταυρο. Τος Μαθητας…
Σταυρν Χριστο τν τμιον, σμερον προτεθντα, δντες προσκυνσωμεν, κα πιστς εφρανθμεν, κατασπαζμενοι πθ, τν ν τοτ θελσει, σταυρωθντα ατομενοι, Κριον ξισαι, πντας μς, τν Σταυρν τν τμιον προσκυνσαι, κα φθάσαι τν νστασιν, πντας κατακρτως.


Θεοτοκον.
Τ ξλον ν Πνσεμνε τς χρντους παλμας, πρ μν ξτεινε, προσπαγες Υἱός σου, νν εσεβς προσκυνομεν, δς μν τν ερνην, κα τ κοσμοσωτρια, φθάσαι πνσεπτα Πθη, κα τν λαμπρν, κα κοσμοχαρμσυνον προσκυνσαι, το Πσχα κυρινυμον κα φωσφρον μραν.





κ τς ερς Μονς