Κυριακή της Τυροφάγου 2020


 ν μνείαν ποιούμεθα τς πό το Παραδείσου
τς τρυφς ξορίας το πρωτοπλάστου Αδάμ.
 


Η έξωση των πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο επέφερε τον χωρισμό του ανθρώπου από τον Θεό. Εισερχόμενοι στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η Εκκλησία μας θυμίζει την εξορία του Αδάμ και μας διδάσκει τον τρόπο επιστροφής στο Θεό με την αληθινή μετάνοια, την εκρίζωση των παθών, τη συγχωρητικότητα, την προσευχή και την αληθινή νηστεία. Ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος συνιστά την ταπεινή προσευχή: «Δός μοι το ρν τά μά (δικά μου) πταίσματα καί μή κατακρίνειν τόν δελφόν μου». Με την αυτογνωσία και την επίγνωση των αμαρτιών μας έρχεται η Χάρις και η καρποφορία στον πνευματικό μας αγώνα.



O Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος περιγράφει το αληθινό περιεχόμενο της νηστείας, κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή: «Η αξία της νηστείας δεν είναι η αποχή από τις τροφές, αλλά η απομάκρυνση από τις αμαρτίες. Έτσι, εκείνος που περιορίζει την νηστεία μόνο στην αποχή από τις τροφές, εκείνος είναι που την ατιμάζει περισσότερο. Νηστεύεις; Δείξε το με τα έργα σου. Εάν δεις φτωχό, ελέησέ τον. Εάν δεις εχθρό, συμφιλιώσου μαζί του. Εάν δεις όμορφη γυναίκα, προσπέρασέ την. Να μη νηστεύει το στόμα μόνον, αλλά και οι οφθαλμοί και τα ώτα και τα πόδια και τα χέρια και όλα τα μέλη του σώματός μας. Να νηστεύουν τα αρπαχτικά χέρια και να καθαρίζονται από την πλεονεξία. Να νηστεύουν τα πόδια, απομακρυνόμενα από τόπους αμαρτωλούς… Δεν τρως κρέας; Να μη χορταίνεις την ακολασία με τα μάτια. Να νηστεύει και η ακοή, που σημαίνει να μη δέχεσαι κατηγορίες και διαβολές για τους άλλους… Να νηστεύει και το στόμα από αισχρά λόγια και λοιδορίες. Γιατί, ποιο είναι το όφελος αν απέχουμε από το κρέας, αλλά δαγκώνουμε και κατατρώγουμε τους αδελφούς; Εκείνος που συνεχίζει να κατηγορεί τους άλλους έφαγε αδελφικό κρέας, δάγκωσε την σάρκα του αδελφού του» (PG 49, 47-59).



Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένα δώρο του Θεού, μία ευκαιρία πνευματικής ανασυγκρότησης και με την τήρηση των εντολών Του μπορούμε να φθάσουμε στην ενότητα μαζί Του. Έτσι μιμούμαστε τον Εσταυρωμένο Κύριο και τον ακολουθούμε στον Σταυρό και στην Ανάστασή Του.

Καλόν αγώνα με πνεύμα μετανοίας και αληθινής νηστείας!






ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ ΤΩΝ ΑΙΝΩΝ. Δόξα... χος πλ. β.
φθασε καιρς, τν πνευματικν γνων ρχ, κατ τν δαιμνων νκη, πνοπλος γκρτεια, τν γγλων επρπεια, πρς Θεν παῤῥησα, δι' ατς γρ Μωϋσς, γγονε τ Κτστη συνμιλος, κα φωνν ορτως, ν τας κοας πεδξατο, Κριε, δι' ατς ξωσον κα μς, προσκυνσα σου τ Πθη κα τν γαν νστασιν, ς φιλνθρωπος.






κ τς ερς Μονς