Τα ιδανικά και το πνεύμα των ηρώων του 1821


 25η Μαρτίου! Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και εορτή του Ελληνικού Έθνους για την Παλιγγενεσία του 1821. Η επέτειος αυτή είναι σημείο αναφοράς διότι οι Έλληνες έγιναν σύμβολο ηρωϊσμού, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας για την Πίστη τους στα ιδανικά του Έθνους. Ήδη από τα αρχαία χρόνια το ιδεολογικό πιστεύω των Ελλήνων στηρίζονταν στα τρία μεγάλα ιδανικά: ΠΑΤΡΙΔΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
 



Σε όλη τη διαχρονική πορεία του Έθνους ακούγεται στην ψυχή των Ελλήνων ο αρχαίος παιάνας του Αισχύλου στους αγώνες υπέρ βωμών και εστιών.

« παδες λλήνων, τε, λευθεροτε πατρίδ, λευθεροτε δ παδας, γυνακας, θεν τε πατρων δη, θήκας τε προγόνων· νν πρ πάντων γών» (Ασχύλου Πέρσαι 402-405).






Αυτά τα ιδανικά αποδεικνύονται αδιάσειστα στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του Ελληνικού Έθνους και καθιερώνονται ως Ελληνικά Ιδανικά. Εξάλλου η υποδοχή του Χριστιανισμού τον 1ο μ.Χ. αιώνα από τους Έλληνες και η συνάντηση της αρχαίας φιλοσοφίας με τη διδασκαλία του Χριστού βοήθησε στη διατύπωση των αληθειών της χριστιανικής πίστεως και στο εξής δηλώνεται η συμπόρευση Ελληνισμού και Χριστιανισμού στο διάβα των αιώνων.

Οι ήρωες του 1821 αγωνίσθηκαν ενσυνείδητα με πίστη στα πατροπαράδοτα ιδανικά και επέτυχαν την απελευθέρωση της Πατρίδας μας από τη δουλεία των Τούρκων. Στην Ελλάδα, η αγάπη προς την πατρίδα και στον πολιτισμό της ήταν εκείνη που έσωσε τον Ελληνισμό από την εθνική και φυλετική παρακμή.




Η Επανάσταση του ΄21 ήταν μία μεγάλη ιδέα, ένα πνεύμα εθνικοαπελευθερωτικό, ένα όραμα ελληνορθόδοξο, που διέτρεχε από γενιά σε γενιά, ποτιζόταν κι ετοιμάζονταν μέσα στην Εκκλησία με το κρυφό σχολειό, τις διδαχές και τους λόγους του Πατροκοσμά, τα δημοτικά τραγούδια στις πανηγύρεις, με το Θούριο του Ρήγα, τον όρκο των Φιλικών, τα παραμύθια στις νύχτες του χειμώνα, με τις κατανυκτικές λειτουργίες στα εξωκκλήσια, τα μοιρολόγια και τους θρήνους στο χαμό των παλικαριών της Κλεφτουριάς. Με αυτόν τον τρόπο οργανώθηκε η εξέγερση από τους ίδιους τους Έλληνες κι επέτυχε. Όλοι οι αγώνες των Ελλήνων και ο υπέρλαμπρος πολιτισμός που δημιούργησαν, στηρίχτηκε στη διαφύλαξη και στην ανάδειξη αυτών των πατροπαράδοτων ιδανικών.





Στην εποχή μας σήμερα με τις ποικίλες κρίσεις, την αμφισβήτηση σε κάθε πνευματική αξία, πολιτική και κοινωνική, οι νεοέλληνες φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για τις πατροπαράδοτες αξίες που υπηρέτησαν οι πρόγονοί μας. Επιχειρείται μία αλλοτρίωση της εθνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής φυσιογνωμίας του λαού μας. Η κατάπτωση αυτή επήλθε από την προσήλωση του ανθρώπου στα υλικά αγαθά, με τα οποία επιζήτησε το προσωπικό συμφέρον σε κάθε μορφή ζωής, χωρίς να προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Είναι χρέος όλων να επιστρέψουμε στις παραδοσιακές αξίες και να καλλιεργήσουμε στους νέους την ελληνοχριστιανική και κοινωνική συνείδηση.

Ας εμπνευστούμε από τους ήρωες του 1821 και από τα διαχρονικά ιδανικά των προγόνων μας, για να εκτελέσουμε το χρέος μας προς την χειμαζόμενη Πατρίδα μας.




κ τς ερς Μονς