Προσκυνηματική Επίσκεψη καθηγητών και μαθητών Α΄ τάξεως Παπαστρτείου Γυμνασίου Αγρινίου


 Την Πέμπτη το πρωί στις 6 Φεβρουαρίου 2020, πέντε καθηγήτριες και ενενήντα μαθητές της Α΄τάξης του 1ου Γυμνασίου Αγρινίου, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς, στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η θεολόγος καθηγήτρια κ. Δήμητρα Γώγουλου, κατόπιν συνεννοήσεως με την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Μαριάμ, οργάνωσε την επίσκεψη αυτή, για την εποπτική του μαθήματος «περί Μοναχισμού» και προσφοράς των μοναχών στην ιστορία του τόπου και στον κόσμο. 
 

Οι μαθητές επί ένα δίωρο επέδειξαν αρίστη διαγωγή και ευγενέστατο ήθος, καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του μαθήματος και της ξενάγησης. Στην αρχή η θεολόγος κ. Γώγουλου μίλησε για την ναοδομία του καθολικού της Μονής, καλώντας τους μαθητές να θυμηθούν τον ρυθμό του ναού, την εικονογραφία του και τους συμβολισμούς του ιερού λατρευτικού χώρου. Στη συνέχεια, η Ηγουμένη της Μονής Μαριάμ παρουσίασε την ιστορία του Μοναχισμού από τα αρχαία εκκλησιαστικά χρόνια και ανέπτυξε την προσφορά του στον κόσμο, στον πολιτισμό και στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Μετά το πέρας του μαθήματος, οι μαθητές δέχθηκαν ένα πλούσιο κέρασμα με πορτοκαλάδες, γλυκά και αλμυρά εδέσματα από κυρίες-φίλες της Μονής και περιηγήθηκαν τον αύλειο χώρο της Μονής, με τις πηγές και τον ιστορικό πλάτανο. Στο τέλος, επισκέφθηκαν τα Κειμήλια και την Βιβλιοθήκη της Μονής, όπου είδαν εκθέματα από το παλαιότερο μοναστήρι, φωτογραφίες, βιβλία παλαιά, όπλα των κλεφτών και των αρματωλών του Ζυγού, με πρωτοπόρο τον οπλαρχηγό Δημήτρη Μακρή, που έδρασε στην Επανάσταση του 1821.

Ευχαριστούμε την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Δέσποινα Γεωργιάδη με την κ. Δήμητρα Γώγουλου που οργάνωσαν την επίσκεψη αυτή, καθώς και τις καθηγήτριες που συνόδευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Τάξεως του Γυμνασίου. Ιδιαιτέρως συγχαίρουμε τα παιδιά για το πνεύμα αλληλεγγύης και ευχαριστούμε για την προσφορά τροφίμων και άλλων αναγκαίων ειδών, τα οποία θα δοθούν σε άπορες οικογένειες της περιοχής.