Διδακτική Επίσκεψη από τους μαθητές της Ε΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου


  Την Τετάρτη, στις 19 Φεβρουαρίου 2020 το πρωί πραγματοποιήθηκε διδακτική και προσκυνηματική επίσκεψη από μαθητές της Ε΄τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου. Οι δασκάλες κ. Κωνσταντίνα Μπελεγρίνη και κ. Βασιλική Ντούκα, κατόπιν συνεννοήσεως με την Ηγουμένη της Μονής Μαριάμ Μοναχή, επισκέφθηκαν το μοναστήρι με 45 περίπου μαθητές. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διδαχθούν εποπτικά οι μαθητές τα μέρη του Ναού, το ρυθμό, την εκκλησιαστική τέχνη και τον εσωτερικό εξοπλισμό με τα ιερά σκεύη και τη χρήση τους. Στην προκειμένη περίπτωση, η Εκκλησία της Ιεράς Μονής Παναγίας Κατερινούς είναι σε ρυθμό απλής βασιλικής, που αποτελεί τον πρώτο τύπο ναού στην αρχιτεκτονική, μετά το τέλος των διωγμών εναντίον των χριστιανών.


Ακολούθησε ο συμβολισμός των μερών του Ναού, η τέχνη της αγιογραφίας με τους εικονογραφικούς κύκλους που περιτρέχουν τους τοίχους και δημιουργούν κατάνυξη, ψυχική ανάταση και πόθο επικοινωνίας με τον Θεό, την Παναγία  και τους Αγίους. Η ξενάγηση από την Γερόντισσα Μαριάμ μετέφερε τους μαθητές στα χρόνια της τουρκοκρατίας και ανέφερε την μεγάλη προσφορά της ιστορικής αυτής Μονής και τη διαδρομή της μέσα στο χρόνο. Η παρουσία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Κατεριώνισσας, με τα πολλά διαδοχικά θαύματα στα 150 χρόνια της ύπαρξής της συγκίνησε τους μαθητές, οι οποίοι την προσκύνησαν με πίστη και ευλάβεια.

Μετά το ευλαβικό προσκύνημα των μαθητών, ακολούθησε το πλούσιο κέρασμα του μοναστηριού με χυμούς, λουκούμι, γλυκά και κουλούρια και περιήγηση στον αύλειο χώρο, με τις πηγές και τον ιστορικό πλάτανο. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε στην Κειμηλιοθήκη-Βιβλιοθήκη της Μονής, όπου μέσα από τα κειμήλια οι μαθητές με ενδιαφέρον είδαν όλη την ιστορία του μοναστηριού.

Συγχαίρουμε τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου για την ευγενέστατη συμπεριφορά που επέδειξαν και ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τις δύο δασκάλες και την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Τσιρογιάννη, που οργάνωσαν την επίσκεψη αυτή.















  



Εκ της Ιεράς Μονής