Ψυχοσάββατο προ των Απόκρεω 2020


 Το Σάββατο προ των Απόκρεω, η Εκκλησία μας καλεί να προσευχηθούμε για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, που βρίσκονται στη θριαμβεύουσα Εκκλησία. Στο μεγάλο αυτό Μνημόσυνο, επιτελείται μία παγκόσμια ανάμνηση "τν π' αἰῶνος κοιμηθντων εσεβς, π' λπδι ναστσεως ζως αωνου". Επειδή η Κυριακή των Απόκρεω αφιερώνεται στην ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι δεν κρίθηκαν ακόμη, τους μνημονεύουμε το Σάββατο αυτό, μέσω του πρώτου μεγάλου Μνημοσύνου, που τελούμε για όλες τις ψυχές. Το δεύτερο μεγάλο Μνημόσυνο τελείται προ της Πεντηκοστής.
 



 Το Ευαγγέλιο συνιστά την καινή εντολή της αγάπης και με βάση αυτή την εντολή του Χριστού, θυμόμαστε με αγάπη τους κοιμηθέντες και παρακαλούμε τον Θεό να τους αναπαύει και με το έλεός Του να τους αξιώσει να εισέλθουν στη Βασιλεία Του. Αφού ο Χριστός είναι η Αγάπη, η Ζωή και η Ανάστασις προσευχόμαστε γι’αυτούς με αγάπη και ευγνωμοσύνη να τους χαρίσει την αιώνια ζωή.



Συγχρόνως όμως καλλιεργούμε την μνήμη θανάτου, θυμούμαστε και τον δικό μας θάνατο, για να είμαστε σε κατάσταση σε μετανοίας και να προετοιμαζόμαστε για την ώρα αυτή. Επομένως η Εκκλησία μας υπενθυμίζει τη μνήμη του βέβαιου θανάτου μας, στην ακολουθία του Μνημοσύνου και μας καλεί να έχουμε χριστιανικά τέλη.

Κύριε ησο Χριστέ, ζωή κα νάστασις μν,
λέησον τς ψυχάς πάντων τν κεκοιμημένων. μήν.

 




Κθισμα  χος πλ. α΄. Τν συνναρχον Λγον
δι’ μς πομείνας Σταυρν κα θνατον, κα νεκρσας τν δην, κα συνεγερας νεκρος, τος μεταστντας ξ μν, Στερ νπαυσον, ς φιλνθρωπος Θες, κα τ φρικτ κα φοβερ, λεσει σου Ζωοδτα, ς χων πλθος λους, τς βασιλεας σου ξωσον.


Δξα Πατρ… Κα νν… Θεοτοκον.
Τν ταχεῖάν σου σκπην, κα τν βοθειαν, κα τ λεος δεξον,   π τος δολους σου, κα τ κματα γν καταπρϋνον, τν ματαων  λογισμν, κα τν πεσοσν μου ψυχν, νστησον Θεοτκε, οδα γρ οδα Παρθνε, τι σχεις σα κα βολεσαι.




Έκ τς ερς Μονς