Ανακοίνωση: Ἱερά Ἀγρυπνία τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους (10 Φεβρουαρίου 2020)


 Ἡ ερά Μονή Παναγίας Κατερινος, τς ερς Μητροπόλεως Ατωλίας καί καρνανίας, τιμντας τήν ορτή το γίου Χαραλάμπους, θά τελέσει ερά γρυπνία μέ ρτοκλασία στ Καθολικ τς Μονς. Κατά τν γρυπνία, θ τεθον πρς προσκύνησιν ερά λείψανα το γίου Χαραλάμπους κα λλα λείψανα γίων.     

ερά γρυπνία θά πραγματοποιηθε τήν Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, πό  ρα 7:30΄ μ.μ. ως 1:00΄ νυκτερινή.






Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μ. Ασίας. Η ζωή του ήταν μία συνεχς διακονία αφοσίωσης στο Χριστ και αγάπης προς τον πλησίον. Όταν το 198 ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος εξαπέλυσε διωγμ κατ των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανς έφερε μπροστά του τον Χαράλαμπο και τον απείλησε ότι θα τον βασάνιζε πολ σκληρά, για να αρνηθεί το Χριστό. Ο γέροντας λευίτης χαμογελώντας απάντησε: «Εμείς οι χριστιανοί, είμαστε εξοικειωμένοι με τους αγώνες και τους πολέμους. Όπως οι γενναίοι στρατιώτες δεν επιθυμούν τον ήσυχο θάνατο στο κρεβάτι, αλλ τον δοξασμένο της μάχης. Σε μένα υπάρχουν τα γηρατειά, αλλ να μάθετε καλ ότι στους δικούς μας αγώνες το παν είναι η ψυχή, η αποφασιστικότητα, η αυταπάρνηση. Αυτ δεν πέφτουν με την ηλικία, αλλ μένουν πάντοτε ανθηρ και νέα.». Εκνευρισμένος απ τα λόγια αυτ ο έπαρχος, διατάζει και τον γδέρνουν ζωντανό. Αυτός, όμως, αντ να σπαράζει απ τον πόνο, δοξολογούσε το Θε για την αντοχ που του έδινε. Τότε πολλο δήμιοι, που έβλεπαν αυτ το θαύμα, πίστεψαν στο Χριστό.




Φοβισμένος ο έπαρχος τον άφησε ελεύθερο. Αργότερα ο ίδιος ο Σεβήρος, μη μπορώντας να τα βγάλει πέρα μαζί του, τον αποκεφάλισε μετά από νέα βασανιστήρια, σε ηλικία 113 ετών. Ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του Αγίου είναι το θαύμα στα Φιλιατρά Μεσσηνίας κατά τη γερμανική Κατοχή (1943).




πολυτκιον. χος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
ς στύλος κλόνητος, τς κκλησίας Χριστο, καί λύχνος είφωτος τς οκουμένης σοφέ, δείχθης Χαράλαμπες· λαμψας ν τ κόσμ, διά το μαρτυρίου, λυσας τν εδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ν παρρησί Χριστ, πρέσβευε σωθναι μς.



κ τς ερς Μονς