Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων ο Νεομάρτυς


 Ο άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 στο χωριό Τσούρχλι των Γρεβενών, (σήμερα Άγιος Γεώργιος) από πτωχή χριστιανική οικογένεια. Ορφάνεψε οκτώ ετών και από τους δύο γονείς και εισήλθε στην υπηρεσία του Τούρκου αξιωματικού Αβδουλά ως ιπποκόμος. Ενώ ήταν πιστός χριστιανός, οι τούρκοι τον αποκαλούσαν γκιαούρ Χασάν. Μετά από οκτώ χρόνια στα Ιωάννινα, ενώ ετοιμαζόταν να αρραβωνιαστεί τη χριστιανή Ελένη ένας τούρκος αγάς τον κατήγγειλε στον δικαστή ότι ήταν  μουσουλμάνος κι ετοιμαζόταν να νυμφευθεί χριστιανή. Στην κατηγορία αυτή ο Γεώργιος κατάφερε να αποδείξει ότι γεννήθηκε και παρέμεινε χριστιανός, οπότε νυμφεύθηκε την Ελένη στην πόλη των Φιλιατών.
 

Επιστρέφοντας στα Ιωάννινα, την ημέρα που γεννήθηκε ο γιος του (12 Ιανουαρίου 1838) συνελήφθη εν νέου από τον Χότζα, που τον είχε κατηγορήσει και στο παρελθόν ότι εμπαίζει τη μουσουλμανική θρησκεία. Ο Γεώργιος οδηγήθηκε στον δικαστή και ομολόγησε με επιμονή ότι ήταν χριστιανός πάντοτε και ποτέ δεν αρνήθηκε την πίστη του. Τον έριξαν στη φυλακή, όπου οι χριστιανοί κρατούμενοι του έδωσαν θάρρος να συνεχίσει τον αγώνα του μαρτυρίου. Ένας λευκοφορεμένος νέος του έλυσε τις χειροπέδες και τον ενίσχυσε με τόση δύναμη, ώστε με χαρά άκουσε το πρωί της 17ης Ιανουαρίου την απόφαση της καταδίκης του σε θάνατο. 



Όταν έφθασαν στον τόπο της εκτέλεσης, στην πύλη του φρουρίου των Ιωαννίνων, ομολόγησε για τελευταία φορά: «Χριστιανός ήμουν και είμαι, προσκυνώ τον Χριστό μου και την Δέσποινά μου Θεοτόκο». Και παρακάλεσε τους δημίους να του λύσουν τα χέρια, έκανε το σημείο του σταυρού και φώναξε προς τους Χριστιανούς: «Συγχωρέστε με, αδελφοί και ο Θεός να σας συγχωρήσει». Κι όπως έλεγε αυτά, τον απαγχόνισαν. Ήταν τριάντα ετών. Μαρτύρησε με απαγχονισμό στις 17 Ιανουαρίου 1838 στα Ιωάννινα. Ο τότε Μητροπολίτης Ιωακείμ τον κήδευσε επίσημα ως χριστιανό μάρτυρα, ενώ πολλά θαύματα έγιναν την ώρα της ακολουθίας και έκτοτε διά των λειψάνων του αγίου. 



Το 1971 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων από τον τάφο του στη βόρεια πλευρά του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνας, εναποτέθηκαν σε λάρνακα και κατατέθηκε στον νεόδμητο ναό προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος, στην πλατεία Πάργης. 





πολυτκιον, χος πλ. α’. Τν συνάναρχον Λόγον.
Τν πανεύφημον Μάρτυν Χριστο Γεώργιον, ωαννίνων τ κλέος κα πολιοχον λαμπρόν, ν δας πνευματικας νευφημήσωμεν· τι νήθλησε στερρς, κα κατήνεγκεν χθρόν, το Πνεύματος τ δυνάμει· κα νν παύστως πρεσβεύει, λεηθναι τς ψυχς μν.




Μεγαλυνάριον
Χαίροις τν Μαρτύρων κοινωνός, καί λαμπρά προθήκη, καί σότιμος ληθς· χαίροις Νεομάρτυς, Γεώργιε θεόφρον, τς κκλησίας στρον, νέον καί κλαμπρον.

κ τς ερς Μονς