Πατερικές διδαχές Οσίου Εφραίμ του Σύρου


  Η Καθαρότητα του νου


Να φροντίσεις, παιδί μου να είσαι πάντοτε απλός και άκακος, και να μην έχεις άλλα στην καρδιά σου και άλλα στο στόμα σου· διότι αυτό είναι δολιότητα. Να γίνεις άνθρωπος που λέει την αλήθεια και όχι ψεύτης. διότι το ψέμα είναι από τον Πονηρό. Ποτέ να μην ανταποδίδεις κακό για το κακό που σου έκαναν, αλλά αν κάποτε συμβεί να σου κάνει κάποιος κακό, συγχώρησέ τον, για να συγχωρέσει και σένα ο Θεός. Αν σε πολεμά η μνησικακία, να προσεύχεσαι με όλη την ψυχή σου για κείνον τον αδελφό, και θα φύγει η μνησικακία. Πρόσεχε να μη δεχθείς το πάθος του φθόνου, για να μη σε καταπιεί ο Διάβολος ζωντανό· αλλά απεναντίας να εξομολογείσαι το πράγμα και να παρακαλείς τον Θεό να σε λυτρώσει από ένα τέτοιο κίνδυνο. 



Αν δεις κάποιον να αμαρτάνει, να μην τον κακολογήσεις, ούτε να τον κατακρίνεις, ούτε να τον μισήσεις, για να μην πέσεις και εσύ στο ίδιο αμάρτημα· αλλά απεναντίας να λες ότι εγώ είμαι χειρότερος· και, ότι σήμερα αμάρτησε αυτός, και εγώ αύριο. Να ξέρεις ότι φοβούνται και οι δαίμονες τη νηστεία, την αγρυπνία, την εγκράτεια, την ταπείνωση, τις προσευχές και τα δάκρυα και τις άλλες αρετές. Αν θέλεις να σου χαρίσει ο Θεός δάκρυα και κατάνυξη και απάθεια, να θυμάσαι πάντοτε το θάνατο και τον τάφο σου. Αν εξαπατηθείς από τον Διάβολο και πέσεις σε αμαρτία, ή σε μικρή ή σε μεγάλη, μην έρθεις σε απελπισία και οδηγηθείς στην απώλεια, αλλά τρέξε σε εξομολόγηση και σε μετάνοια, και ο Θεός δεν θα σε απορρίψει. ΠΗΓΗ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου, Έργα, Τόμος Γ΄.          

 





Λόγοι περ γάπης

σιος φραμ Σύρος σημειώνει γι ατος πο δν χουν γάπη: «Εναι θλιος κα ταλαίπωρος κενος πο ζε μακρι π τν γάπη. Δν ψεύδεται πόστολος πο επε, τι ατς πο μισε τν δελφό του εναι φονιάς, κα περιπατε στ σκοτάδι, κα εκολα κυριεύεται π κάθε μαρτία. Γιατί κενος πο δν χει γάπη, ντονα θυμώνει, ντονα παροργίζεται, ντονα μισε.



κενος πο δν χει γάπη χαίρεται μ τν δικία τν λλων, δν συμπάσχει... μ ατν πο πεσε σ σφάλμα, δν πλώνει γι βοήθεια τ χέρι του στν πεσμένο, δν συμβουλεύει ατν πο παρασύρθηκε, δν στηρίζει ατν πο κλονίζεται.

κενος πο δν χει γάπη εναι νάπηρος στ νο, εναι ργανο το χθρο, κα πλανιέται σ λα τ μονοπάτια τς ζως του, κα δν ξέρει τι βαδίζει μέσα στ σκοτάδι.

ΠΗΓΗ: σίου φραμ το Σύρου τόμ. Α΄ σελ. 42.






πολυτκιον. χος γ’. Θείας πίστεως.
Ρεθρον υλον, ν τ ψυχ σου, τν ζωήρρυτον, πλουτήσας φόβον, κατανύξεως κρατρ ναδέδειξαι, θεν μς πρς θν τελειότητα, τος ερος σου ρυθμίζεις διδάγμασιν. φραμ σιε, Χριστν τν Θεν κέτευε, δωρήσασθαι μν τ μέγα λεος.




Κοντκιον. χος β’. Τά νω ζητν.
Τήν ραν εί, προβλέπων τς τάσεως, θρήνεις πικρώς, φραίμ δάκρυα κατανύξεως· πρακτικός δέ γέγονας, ν τος ργοις διδάσκαλος σιε· θεν Πάτερ παγκόσμιε, αθύμους γείρεις πρός μετάνοιαν.



 
κ τς ερς Μονς