Μέγας Αθανάσιος - Ο Στύλος της Ορθοδοξίας (295 – 373 μ.Χ.)


 Εορτάζει 18 Ιανουαρίου και 2 Μαϊου.
 


Μέγας Πατήρ της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας, Υπερασπιστής της Πίστεως εναντίον των αιρέσεων, ιδιαίτερα του αρειανισμού. Ανεδείχθη μέγας αγωνιστής, υπέρμαχος και στύλος της Ορθοδοξίας, γι’αυτό και φωστήρ της Οικουμένης. Στη συνείδηση της Εκκλησίας είναι: ποιμήν αληθινός, μέγα κλέος των ιερέων, προπύργιον της Εκκλησίας, πρόμαχος της πίστεως και της αληθείας, στύλος της ευσεβείας, θεοσοφίας έμπλεως, ιεραρχών αγλάϊσμα, ιεροφάντης της τρισηλίου θεότητος, Τριάδος πρόμαχος, Θεολογίας σάλπιγξ, της χάριτος διαπρύσιος κήρυξ, επίγειος άγγελος, εύοσμον άνθος του Παραδείσου. 

Για τους αγώνες του υπέρ της Ορθοδοξίας, εξορίστηκε πέντε φορές και από τα σαράντα έξι χρόνια της αρχιερωσύνης του, δεκαέξι χρόνια βρισκόταν μακριά από το ποίμνιό του. Ποτέ όμως δεν έπαψε να είναι ο «επίσκοπος» που επέβλεπε, ο υπερασπιστής της Πίστεως. Η σταθερότητα και ο αγώνας του σε δογματικά θέματα δεν τον εμπόδιζαν ως ζώσα εικόνα του Χριστού να είναι ο ταπεινός, πράος και οικτίρμων ποιμήν στα πνευματικά του πρόβατα, ο φιλομόναχος επίσκοπος, ο πατέρας των ορφανών, ο βοηθός των πτωχών. Με το θείο Λόγο που ενοικούσε μέσα του, δίδασκε, παρηγορούσε, διακονούσε. Τιμήθηκε από ολόκληρη την Εκκλησία, ισάξιος με τους Πατριάρχες, τους Αποστόλους, τους μάρτυρες.
 

Την ίδια ημέρα η αγία Εκκλησία συνδέει τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου με του διαδόχου του στον επισκοπικό θρόνο της Αλεξανδρείας, του φλογερού Κυρίλλου. Όπως έλαμψε ο Αθανάσιος ως υπερασπιστής της Τριαδικής θεότητος, έτσι και ο Κύριλλος υποστήριξε το χριστολογικό δόγμα εναντίον του ασεβούς Νεστορίου. 
  
Κατέδειξε ότι ο Λόγος του Θεού, «μοούσιος τ Πατρί», προσέλαβε την ανθρώπινη φύση στο Πρόσωπό Του ώστε να γίνει κοινωνός της θείας φύσεώς Του. Έτσι εμείς σήμερα ομολογούμε την πίστη μας στον Ιησού Χριστό, Μονογενή Υιό και Λόγο του Πατρός, τον Ένα της Αγίας Τριάδος, ο οποίος έγινε άνθρωπος άνευ αλλοιώσεως, και γνωρίζεται, αγαπάται και λατρεύεται σε δύο φύσεις, θεία και ανθρώπινη, διά του οποίου και εν τω οποίω αγόμεθα στον Πατέρα διά της χάριτος του Αγίου Πνεύματος.





πολυτκιον. χος γ’. Θείας πίστεως.
ργοις λάμψαντες, ρθοδοξίας, πσαν σβέσαντες  κακοδοξίαν,νικηταί τροπαιοφόροι γεγόνατε· τ εσεβεί τά πάντα πλουτίσαντες, τήν κκλησίαν μεγάλως κοσμήσαντες, ξίως ερατε Χριστόν τόν Θεόν, δωρούμενον πσι τό μέγα λεος.




Δξα Πατρί… χος πλ. α’
Δετε φιλερτων τ σστημα, δετε τν πιστν μγυρις, δετε ρθοδξων χορεαι, σμασιν γκωμων στψωμεν, τν εισβαστον δυδα τν Διδασκλων μν, οτοι γρ πντα ζφον κακστης αρσεως, πσαν πτην τν δυσμενν, νεανικς καθελντες, τ ητττ το Πνεματος σχϊ, τν κσμον κατηγασαν, θεογνωσας λλμψεσι, κα νν πρεσβεουσιν πρ μν, τν ν πστει τελοντων τν μνμην ατν.

  

κ τς ερς Μονς