Οσία Ξένη η Ρωμαία (Εορτάζει στις 24 Ιανουαρίου)


 Η οσία Ξένη καταγόταν από τη Ρώμη από ευγενική και εύπορη οικογένεια, έζησε τον 5ο μ.Χ. αιώνα και ονομαζόταν αρχικά Ευσεβία. Αγάπησε τον Χριστό με όλη τη δύναμη της ψυχής της και όταν οι γονείς της την ετοίμασαν να την νυμφεύσουν, αρνήθηκε την πίεση των γονιών της και εγκατέλειψε την πατρική εστία. Με δύο πιστές θεραπαινίδες κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια, όπου μετονομάσθηκε Ξένη για να χαθούν τα ίχνη της. Στη συνέχεια, οι τρεις κόρες επισκέφθηκαν τη νήσο Κω, όπου μετά από θερμή προσευχή να τους δείξει ο Θεός το θέλημά Του, εμφανίστηκε ένας σεβάσμιος ιερομόναχος Παύλος, ο οποίος επέστρεφε από προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα. Στην έκκλησή τους να τις βοηθήσει, τις πήρε μαζί του στα Μύλασσα της Καρίας, όπου εγκατεστάθηκαν, ενώ εκείνος έγινε Επίσκοπος. Εκεί, μαζί με τις δύο θεραπαινίδες, έκτισε έναν Ιερό Ναό προς τιμήν του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου και γύρω ησυχαστικά κελιά, όπου διέμεινε μαζί με άλλες παρθένες που επιθυμούσαν το βίο της άσκησης, της προσευχής και της διακονίας.


 Πολύ γρήγορα η φήμη της με την ενάρετη και θεοφιλή ασκητική ζωή που διήγε, και το αξίωμα της διακόνισσας που της έδωσε ο Επίσκοπος Παύλος κατέστησε το μοναστήρι ένα περίφημο πνευματικό κέντρο. Εκτός από τη φροντίδα των αδελφών του κοινοβίου της, καθημερινά συνέρεαν πολλές πονεμένες και άπορες γυναίκες να πάρουν πνευματικές συμβουλές και να ζητήσουν τις προσευχές της οσίας. Με την κοπιαστική διακονία της θυμόταν πάντοτε τον Νυμφίο της και Σωτήρα Χριστό, που δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται για τη σωτηρία των ψυχών. Πονούσε να βλέπει άλλες ψυχές να ζουν στην άγνοια και στην αμαρτία, και άλλες να έχουν ανάγκη από οποιαδήποτε βοήθεια.

Η οσιότητά της αναγνωρίσθηκε όταν παρέδωσε την αγία της ψυχή και κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού του σεπτού της σκηνώματος, εμφανίσθηκε στον ουρανό Σταυρός σχηματισμένος από αστέρες, ενώ ο ήλιος φώτιζε τη γη. Με αυτόν τον τρόπο ο Θεός επιβράβευσε την οσία Ξένη για την αγάπη της στο Νυμφίο Χριστό, την αγνότητα του σώματος και της ψυχής της, τις νηστείες, τις διακονίες και τις προσευχές της.




πολυτκιον. χος πλ. α'. Τν Συνάναρχον Λόγον.
Τν μνάδα Κυρίου τν καλλιπάρθενον, τν σίαν νν Ξένην νευφημοντες πιστοί, κα γγέλοις μοδίαιτον μνήσωμεν, τν το κόσμου τ τερπν κα τήν δ πρόσκαιρον ζων, ς ναρ λογισαμένην, πρ μν δ Κυρί, διαλείπτως πρεσβεύουσαν.




Δοξαστικόν σπερινο. Δόξα. χος πλ. δ'.
Στομωθεσα τν ψυχήν, θείας γάπης τ δυνάμει, πρ φύσιν γνας, ν γυναικεί σώματι, Μτερ σία γώνισαι· λ νο γρ προσβλέπουσα, τ σ νυμφί κα Σωτρι, παρ' ατο δέχου κράτος προσμάχητον κα  τν τύραννον χθρόν, καταβαλοσα τος πόνοις σου, παντας ξέπληξας, τ πολιτεί σου Ξένη θεόληπτε. λλ’ ς χουσα παρρησίαν, διαλείπτως  κέτευε, λεηθναι τάς ψυχς μν.

κ τς ερς Μονς