Θαύματα από τον βίο του αγίου Νικολάου


 Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας, με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή, αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ. Όλους τους οδήγησε στο δρόμο της πίστης, της δικαιοσύνης και της υπακοής στο θέλημα του Θεού. Ο ίδιος στολισμένος με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ξεπέρασε τα συνηθισμένα μέτρα της αρετής. Ήταν υπόδειγμα ζωντανής πίστεως, εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλος με τη συνεχή άσκησή του και έμπρακτης αγάπης με την καθημερινή αγιασμένη παρουσία του σε έργα φιλανθρωπίας, όπως περιγράφονται στο Μεγαλυνάριό του: «ρφανν προστάτην σε και χηρν, πεινώντων τροφέα, πενομένων τε πλουτιστήν, αχμαλώτων ρύστην, πλεόντων τε σωτήρα κεκτήμεθα, παμμάκαρ σοφέ Νικόλαε». Από τα απειράριθμα θαύματα αναφέρουμε ορισμένα:
 


* Ο άγιος Νικόλαος, έχοντας πάντοτε οδηγό τη ρήση του Ευαγγελίου «δότε  λεημοσύνην», μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη Λατρεία του Υψίστου. Είναι γνωστή και αξιοθαύμαστη η ενέργειά του να βοηθήσει έναν απελπισμένο πατέρα με τρεις κόρες, για να μην αναγκαστούν να παρασυρθούν στην ατίμωση, λόγω της φτώχειας τους, νύχτα και κρυφά πρόσφερε ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό για την αποκατάστασή τους.



*  Όταν κάποτε κινδύνευσε ένας άνθρωπος στη θάλασσα – λόγω σφοδρών ανέμων – επικαλούμενος το όνομα του Αγίου, σώθηκε και μάλιστα, ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους, αοράτως βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του. Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.

* Ο Άγιος κινούμενος από ιερό πόθο, αποφάσισε κάποτε να ταξιδέψει για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. Καθώς το πλοίο έπλεε, άρχισαν να πνέουν σφοδρότατοι άνεμοι και ξέσπασε μεγάλη τρικυμία. Επιβάτες και πλήρωμα έχασαν την ψυχραιμία τους και περίμεναν να καταποντισθούν. Ο άγιος Νικόλαος όμως γονατιστός προσευχήθηκε με θέρμη προς τον Κύριο και το θαύμα έγινε. Οι άνεμοι έπαυσαν και η θάλασσα αμέσως γαλήνεψε. Όμως κάποιος ναύτης, που ήταν στο κατάρτι, γλίστρησε και έπεσε στο κατάστρωμα νεκρός. Όλοι στενοχωρήθηκαν, που χάθηκε ένας άνθρωπος. Χάρη όμως στις θερμές προσευχές του Αγίου, ο ναύτης αναστήθηκε σαν να ξύπνησε από βαθύ ύπνο.
 
* Αφού ο Άγιος Νικόλαος προσκύνησε τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου και είδε όλα τα μέρη που δίδαξε και μαρτύρησε ο Χριστός, ήθελε να γυρίσει στην πατρίδα του, μα κανένα πλοίο δεν πήγαινε αν δεν εύρισκε "ναύλο". Τότε ο Άγιος υποσχέθηκε στον καπετάνιο ότι ο ίδιος θα του πληρώσει όλο τον ναύλο, για να τον πάρει στα Πάταρα. Όταν ανοίχτηκαν στο πέλαγος, ο αέρας ήταν καλός, αλλά αυτοί αντί να πάνε στα Πάταρα, κατευθύνονταν πρώτα προς τη δική τους πατρίδα. Τότε ξαφνικά άρχισε μία φοβερή τρικυμία, που τους έσπασε το τιμόνι και το πλοίο ακυβέρνητο θα τσακιζόταν στους βράχους. Ο Άγιος επεμβαίνει παρακαλώντας το Θεό και η θάλασσα γαλήνεψε αυτοί μεταχειριζόμενοι ένα χοντρό ξύλο για τιμόνι έφτασαν στα Πάταρα. Όλοι τους χάρηκαν και δόξασαν τον Πανάγαθο Κύριο.



* Ο Άγιος έσωσε τα Μύρα στην περιοχή της Λυκίας από μεγάλη πείνα. Τα Μύρα, επαρχία του Αγίου Νικολάου κινδύνεψαν να αφανιστούν, αλλά ο Άγιος λυπήθηκε το ποίμνιό του. Κάποιος πλοίαρχος φόρτωσε το πλοίο του σιτάρι με προορισμό τη Γαλλία. Τη νύχτα στον ύπνο του βλέπει τον Άγιο Νικόλαο να του λέει: "το σιτάρι να το πας στα Μύρα της Λυκίας και όχι στη Γαλλία, γιατί εκεί είναι μεγάλη πείνα και θα το πωλήσεις γρήγορα και πολύ ακριβά. Πάρε τρία φλωριά και όταν φθάσεις στα Μύρα, θα πάρεις και τα υπόλοιπα χρήματα. Το πρωί αφού ξύπνησε ο πλοίαρχος βρήκε στα χέρια του τα νομίσματα, διηγήθηκε στους ναύτες του τα όσα του συνέβησαν τη νύχτα και τους έδειξε και τα νομίσματα. Όλοι συμφώνησαν ότι έπρεπε να οδηγήσουν το πλοίο στα Μύρα, γιατί ήταν θέλημα Θεού. Πράγματι, αφού έφθασαν στα Μύρα πώλησαν αμέσως όλο το σιτάρι σε πολύ καλή τιμή. Οι κάτοικοι των Μύρων δόξασαν τον Θεό, που τους φρόντισε να μην πεθάνουν από την πείνα, αλλά έλαβαν και το μήνυμα ότι ο Θεός φροντίζει πάντοτε αυτούς που στηρίζουν την ελπίδα στο πλούσιο Έλεός του.

Ο Άγιος Νικόλαος αναδείχθηκε Προστάτης των ναυτικών σε όλο τον κόσμο, καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Στο τιμόνι, στην πλώρη κάθε πλοίου βρίσκεται η εικόνα του. Αμέτρητοι είναι οι ναοί στα λιμάνια, στα νησιά και στα ακρωτήρια, που φέρουν το όνομά του, με τάματα των ναυτικών σε δύσκολες στιγμές, που τον επικαλούνται με την κραυγή-ικεσία: Άϊ-Νικόλα, βοήθα με!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου και την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του στις 20 Μαΐου, αλλά και κάθε Πέμπτη ψάλλονται στον Άγιο Νικόλαο ωραιότατοι ύμνοι, διότι η Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στους δώδεκα αποστόλους και στον Άγιο Νικόλαο.



Κοντκιον. χος γ’. Παρθένος σήμερον.
ν τος Μύροις γιε, ερουργς νεδείχθης· το Χριστο γρ σιε, τ Εαγγέλιον πληρώσας, θηκας τν ψυχήν σου πρ λαο σου, σωσας τος θώους κ το θανάτου· δι τοτο γιάσθης, ς μέγας μύστης Θεο τς χάριτος.

 Μεγαλυνάριον γίου Νικολάου
ρφανν προστάτην σε κα χηρν, πεινώντων τροφέα, πενομένων τε πλουτιστήν, αχμαλώτων ρύστην, πλεόντων τε σωτρα, κεκτήμεθα παμμάκαρ, Σοφ Νικόλαε.



κ τς ερς Μονς