Εόρτιο Μήνυμα Χριστουγέννων 2019


 « ορανός καί γ, σήμερον εφραινέσθωσαν.
γγελοι καί νθρωποι, πνευματικς πανηγυρίσωμεν·
τι Θεός ν σαρκί πέφανε,
τος ν σκότει καί σκι καθημένοις…»
(ποίηση γίου ωάννου Δαμασκηνο)
 
 Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζουμε το θαυμαστό γεγονός των Χριστουγέννων με την πνευματική προοπτική, ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να μπορέσει ο άνθρωπος να γίνει κατά χάριν θεός. Αφού Αυτός έγινε κοινωνός της ανθρωπίνης φύσεως, εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά Του να γίνουμε κοινωνοί της θείας φύσεως (Β΄ Πετρ.1,4). Δηλαδή γίνεται ο Χριστός άνθρωπος για να επαναφέρει τον άνθρωπο στον φυσικό του προορισμό, στην κοινωνία του με τον Θεό, ο Οποίος δεν μας αφήνει στο έλεος του θανάτου, αλλά μας χαρίζει την αιωνιότητα. Ήμασταν δεσμώτες της αμαρτίας και του θανάτου, αλλά ο Χριστός μας απελευθερώνει από τα δεσμά και μας καθιστά κληρονόμους της Βασιλείας Του.

Η Γέννηση του Χριστού αλλάζει την πορεία του κόσμου και στρέφει τα πάντα σε νέα ζωή, στην κατά Θεόν ζωή. Αυτή η αλήθεια είναι το βαθύτερο νόημα της εορτής των Χριστουγέννων. Παρότι ο Χριστός ήρθε μία φορά, το βαθύτερο και μυστικό γεγονός όμως, επαναλαμβάνεται κάθε ημέρα, κάθε στιγμή. Έρχεται και στα φετινά Χριστούγεννα. Έρχεται και στη δική μας καρδιά. Ο Ήλιος της δικαιοσύνης που ανέτειλε στη Βηθλεέμ, διαλύει τα σύννεφα της θλίψεως και μας προσφέρει τη χαρά της υιοθεσίας. Ας μην περιφρονήσουμε τη δωρεά. Ας καθαρίσουμε την καρδιά μας με το μυστήριο της μετανοίας, για να υποδεχθούμε με πίστη τον Θεάνθρωπο Ιησού.


  Δυστυχώς στον Χριστιανικό κόσμο σήμερα επικρατεί πνεύμα εκκοσμικεύσεως στην εορτή των Χριστουγέννων. Ζούμε μάλλον εμπορικά, ψεύτικα Χριστούγεννα. Αντί να κάνουμε άλλους στολισμούς, ας επιμεληθούμε τις ψυχές μας και να τις στολίσουμε με αρετές. Να προβάλλουμε αντίσταση στο ψέμα, στην πλεονεξία, στον εγωκεντρισμό. Ο Φιλάνθρωπος και Ελεήμων Θεός μας καλεί με την Ενανθρώπησή Του να γίνουμε κι εμείς φιλάνθρωποι και ελεήμονες. Τότε τα Χριστούγεννα θα είναι Λυτρωτικά, Χριστούγεννα αληθινής ειρήνης, αγάπης, συγχωρητικότητας, ταπείνωσης, όταν έλθουμε σε προσωπική συνάντηση με τον Χριστό, μιμούμενοι το παράδειγμά Του. 


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ!
ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ!



Η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Κατερινούς
Μαριάμ και οι εν Χριστώ αδελφές