Η νηστεία των Χριστουγέννων


 Η εορτή των Χριστουγέννων ονομάζεται «μητρόπολις πασών των εορτών» από τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο οποίος πρώτος ομιλεί για τη μεγάλη  σημασία της Δεσποτικής αυτής εορτής και μας πληροφορεί ότι καθιερώθηκε περί το 386 μ.Χ. Όπως η εορτή έτσι και η νηστεία, ως προετοιμασία για την υποδοχή των Γενεθλίων του Σωτήρος, εμφανίστηκε αρχικά στη Δύση, όπου η νηστεία αυτή ονομαζόταν Τεσσαρακοστή τον αγίου Μαρτίνου, επειδή άρχιζε από την εορτή του αγίου αυτού της Δυτικής Εκκλησίας. Το ίδιο επανελήφθη και σ’ εμάς, όπου πολλοί τη νηστεία των Χριστουγέννων την ονομάζουν του αγίου Φιλίππου, επειδή αρχίζει την επομένη της μνήμης του Αποστόλου. 
 


Ο Κύριος τόνισε την αξία της Νηστείας, όταν περί του γένους των δαιμόνων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τοτο δ τ γένος οκ κπορεύεται ε μ ν προσευχ κα νηστεία». Δηλαδή, το γένος αυτό, δεν είναι δυνατόν να νικηθεί από κανέναν άνθρωπο, ο οποίος δεν προσεύχεται και δεν νηστεύει.



Ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει για τη Νηστεία: «Όταν ο Θεός είπε «δεν θα φάγετε» στους πρωτοπλάστους, τους έβαλε Νόμο Νηστείας και Εγκρατείας. Εάν η Εύα δεν έτρωγε από τον καρπό του δένδρου εκείνου, δεν θα είχαμε ανάγκη σήμερα από τη Νηστεία. Επειδή δεν νηστεύσαμε, διωχθήκαμε από τον Παράδεισο. Ας νηστέψουμε λοιπόν, για να μπούμε πάλι σε Αυτόν».

«Ποια είναι τα αγαθά της νηστείας; Η νηστεία αναπέμπει την προσευχή στον ουρανό, με το να γίνεται σ' αυτήν κατά κάποιο τρόπο φτερό προς την άνω πορεία της. Η νηστεία είναι προκοπή των οίκων, υγείας μητέρα, νεότητος παιδαγωγός, στολίδι στους γέροντες, καλή συνοδοιπόρος στους πεζοπόρους, ασφαλής ομόσκηνος στους συγκατοίκους…»
 


«Μη λοιπόν περιορίζεις το καλό της νηστείας στην αποχή μόνον από τα φαγητά. Διότι η αληθινή νηστεία είναι αποξένωση από τα κακά. «Να λύσεις τα δεσμά της αδικίας» (Ησ. 63, 6) συγχώρησε τον πλησίον για την λύπη, συγχώρησέ τον για τα χρέη. «Να μη νηστεύετε χάριν διαμάχης και φιλονικίας» (Ησ. 63, 4). Δεν τρώγεις κρέατα, αλλά τρώγεις τον αδελφό σου. Δεν πίνεις οίνο, αλλά δεν είσαι εγκρατής στις ύβρεις. Περιμένεις το βράδυ για να λάβεις τροφή, αλλά ξοδεύεις την ημέρα στα δικαστήρια». 



Στις 15 Νοεμβρίου, αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων. Πρόκειται για μία περίοδο έντονης πνευματικής εργασίας και ψυχοσωματικής προετοιμασίας για τον εορτασμό της μεγάλης εορτής της Γεννήσεως του Κυρίου. Ας την ζήσουμε με προσευχή, ελεημοσύνη, μυστηριακή και λατρευτική ζωή σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση. Ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος μας λέγει: «Σπουδάζετε πυκνότερον συνέρχεσθαι ες εχαριστίαν Θεο κα ες δόξαν. ταν γρ πυκνς π τ ατ γίνεσθε, καθαιρονται ο δυνάμεις το σαταν κα λύεται λεθρος ατο».

Καλό και Άγιο Σαρανταήμερο!



Εκ της Ιεράς Μονής