Αγία Μεγαλομάρτυς Αικατερίνη η πάνσοφος (25 Νοεμβρίου)


Τον εκτενή βίο και το μαρτύριο της Αγίας Αικατερίνης  συνέγραψε ο Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής ( P.G. 116, 275-302) με όλες τις λεπτομέρειες της ομολογίας και της αθλήσεως της Μάρτυρος. 


Η Αγία Αικατερίνη πέτυχε τρία ωραία χαρακτηριστικά. «Αικατερίνα, και σοφή και παρθένος· Εκ ξίφους, και Μάρτυς. Ω καλά τρία!» Η καλλιπάρθενος μάρτυς του Χριστού Αικατερίνη είχε ακλόνητη πίστη και καρτερική υπομονή, αρετές που εξέπεμπε η μεγάλη αγάπη της στο Νυμφίο Χριστό. Λίγο πριν αποκεφαλιστεί η Νύμφη του Ιησού Χριστού Αικατερίνη, ενώπιον πλήθους κόσμου, κάμπτουσα τα γόνατα προς τον Κύριον, προσευχήθηκε και είπε:

«Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός μου, ευχαριστώ σοι ότι έστησας επί πέτραν της υπομονής τους πόδας μου και κατεύθυνάς μου τα διαβήματα· έκτεινον τώρα τας αχράντους παλάμας σου, όπου εις τον Σταυρόν ετραυμάτισες, και δέξαι μου την ψυχήν, την οποίαν έθυσα διά την αγάπην Σου. Μνήσθητι Κύριε, ότι σαρξ και αίμα είμεθα, και μην αφήσης να φανερωθώσιν από τους δεινούς εξεταστάς εις το φοβερόν Σου Κριτήριον τα εν αγνοία μου πταίσματα, αλλά απόπλυνον αυτά με τα αίματα, όπου έχυσα διά την αγάπην Σου, και οικονόμησαι να γένη το σώμα τούτο, όπου διά σε κατεκόπη, αθέατον εις εκείνους όπου θέλουν ζητήσει αυτό, και φύλαξον αυτό σώον και ακέραιον όπου ορίσει η Βασιλεία Σου.
Επίβλεψον εξ ύψους αγίου σου Κύριε, επί τον περιεστώτα λαόν τούτον, και οδήγησον αυτούς εις το φως της σης επιγνώσεως. Δίδου δε και εις όσους επικαλέσονται δι᾿ εμού το Πανάγιόν Σου Όνομα τα προς το συμφέρον αιτήματα, διά να σε δοξάζουσι με τον συνάναρχον Πατέρα και το συναϊδιον Πνεύμά Σου, νυν και αεί, και εις τους αιώνας. Αμήν».

Μετά το πέρας της καρδιακής και ικετευτικής αυτής προσευχής, η καλλίνικος μάρτυς του Χριστού Αγία Αικατερίνη δέχθηκε τον αποκεφαλισμό από το ξίφος του δημίου στις 24 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, σε ηλικία μόλις 18 ετών.
 
Στις σερβικές χώρες η μνήμη της Αγίας τιμάται στις 24 Νοεμβρίου, στον Ελλαδικό χώρο τιμάται η μνήμη της πανηγυρικά στις 25 Νοεμβρίου μαζί με την Απόδοση της εορτής των Εισοδίων.

Όπως αναφέρουν οι συναξαριστές, δύο θαύματα έγιναν κατά την ώρα της αποκεφαλίσεώς της. Το πρώτο είναι ότι κατά την αποκεφάλιση, αντί για αίμα έτρεξε από τον λαιμό της γάλα και το δεύτερο, ότι το σώμα της εξαφανίστηκε μπροστά από τα μάτια του κόσμου, που παρακολουθούσε το τέλος της. Οι άγγελοι το μετέφεραν στην κορυφή του όρους Σινά, η οποία από τότε ονομάζεται "κορυφή της Αγίας Αικατερίνης". Εκεί σώζεται ακόμη σήμερα λιθόκτιστη μικρή Εκκλησία.

Από την Εκκλησία αυτή τον 8ον αιώνα μετέφεραν τα λείψανά της στην Ι. Μονή Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά, την οποία είχε κτίσει ο Ιουστινιανός. Εκεί φυλάσσονται ακόμη τα λείψανα της Αγίας. Επάνω στον τάφο της καίουν 9 ολόχρυσες κανδήλες.

Ταις Αυτής αγίαις πρεσβείαις
Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς.
Αμήν.




Κοντκιον. χος γ’. Παρθένος σήμερον.
Τν σοφίαν νωθεν, κομισαμένη το λόγου, τν ητόρων λεγξας, τς φληναφίας ετόνως· κάλλεσι, τς παρθενίας ραϊσμένη, αμασι, τς μαρτυρίας πεποικιλμένη· δι τοτό σε ς νύμφην, Ακατερίνα Χριστς προσήκατο.

Μεγαλυνριον
Νύμφη το Σωτρος πανευκλεής, αγλ παρθενίας,κα σοφίας τ καλλον, κα μαρτύρων θλοις, λαμπρς πεποικιλμένη,Ακατερίνα φθης ς καλλιπάρθενος.




κ τς ερς Μονς