Κυριακή Θ’ Λουκά 2019 - Η παραβολή του άφρονος πλουσίου (Λκ.12, 16–21)


 « χων τα κούειν κουέτω!»
(Λέγει ο Κύριος: εκείνος που έχει αυτιά να ακούσει τι λέγω και ποιο το νόημα της παραβολής του άφρονος πλουσίου, ας με ακούσει, εάν επιζητεί τη σωτηρία του).




Ο πλούσιος της παραβολής καθησύχασε τον εαυτό του με τον πλούτον του: «ρ τ ψυχ μου· ψυχή, χεις πολλ γαθ κείμενα ες τη πολλά· ναπαύου, φάγε, πίε, εφραίνου». Όλος ο θησαυρός του είναι τα αγαθά του, ο εαυτός του. Κι επέλεξε να απολαύσει μόνος του τα αγαθά του. Γι’ αυτόν δεν υπάρχει ο Θεός, ο πλησίον, ο πλούτος του Θεού, οι αρετές, με κορυφαία την ελεημοσύνη. Όμως υπολόγισε χωρίς την απόφαση και το σχέδιο του Θεού.

Γι’αυτό «επε δ ατ Θεός· φρον, ταύτ τ νυκτ τν ψυχήν σου παιτοσιν π σο· δ τοίμασας τίνι σται; οτως θησαυρίζων αυτ, κα μ ες Θεν πλουτν». (Ο Θεός είπε στον πλούσιο ότι την ίδια νύχτα να περιμένει τον θάνατό του. Και αφού ο πλούσιος πρόκειται να πεθάνει, όλα αυτά που ετοίμασε για ποιόν προορίζονται; Όμοια παθαίνει όποιος θησαυρίζει για τον εαυτό του και δεν πλουτίζει κατά Θεόν, δεν αποταμιεύει με έργα αγάπης, που ζητά ο Θεός).

 
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος χαρακτηρίζει την πάσης φύσεως ελεημοσύνη ως βασίλισσα των αρετών. Μεγάλο πράγμα λέγει και ασύλληπτο είναι ο άνθρωπος ως δημιούργημα του Θεού και ως πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν. Πολυτιμότερος όμως είναι ο ελεήμων χριστιανός, και μάλιστα αυτός που ελεεί με όλη του την καρδιά και κρυφά, αλλά και ιδιαιτέρως εκείνος που ελεεί δια πονεμένης προσευχής εν τω ταμείω αυτού…

Η ελεημοσύνη είναι η μητέρα της αγάπης. Αν θέλεις να αποδείξεις ότι είσαι άξιος μαθητής του Χριστού, οφείλεις να είσαι ελεήμων. Να είσαι παντελεήμων. Εξ όλης ψυχής, και καρδίας, και ισχύος, και διανοίας. Η ελεημοσύνη είναι η οδηγός προς τη μετάνοια. Κατά τον ιερό Χρυσόστομο, μεγάλη είναι η ωφέλεια από την ελεημοσύνη: «λεημοσύναις κα πίστεσιν ποκαθαίρονται μαρτίαι». (Δηλαδή με ελεημοσύνη και πίστη στο Θεό, καθαρίζονται οι αμαρτίες). Και «πρ φλογιζόμενον ποσβέσει δωρ, κα λεημοσύνη ξιλάσεται μαρτίας. (Δηλαδή το νερό σβήνει τις φλόγες της φωτιάς και η ελεημοσύνη εξιλεώνει τις μεγάλες αμαρτίες).



Ελεημοσύνη με αγάπη, ελεημοσύνη με πίστη, ελεημοσύνη με χαρά, με ιλαρότητα. Ελεημοσύνη που να μην περιμένει ευχαριστώ. Ελεημοσύνη με πνεύμα ταπεινό. Ελεημοσύνη με μετάνοια ψυχική. Ελεημοσύνη και από το υστέρημα. Χριστιανοί μου, ελεείτε, ελεείτε, ελεείτε οι πάντες, όπως και όπως μπορείτε!


κ τς ερς Μονς