Η Εκκλησία και οι Νέοι


  «Νεανσκε, σο λγω, γρθητι…»


Ο Χριστός συναντά στην πόλη Ναϊν το νεκρό νεανίσκο και του χαρίζει ξανά την ζωή αγγίζοντάς τον. Τον ξυπνά από τον ύπνο του θανάτου και τον ανασταίνει εκ νεκρών. Έκτοτε η Εκκλησία του Χριστού συνεχίζει το έργο Του σε όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους, με τη δύναμη των Μυστηρίων, την Κατήχηση και τη Διακονία, για να μην περιπέσουν στον πνευματικό θάνατο. Σκοπός της είναι η πνευματική σπορά του λόγου του Θεού και του Ευαγγελίου στις ψυχές των ανθρώπων. Αυτό το έργο διακόνησαν στην Εκκλησία όλοι οι άγιοι και οι θεοφόροι Πατέρες, οι οποίοι διέδωσαν τον θείο λόγο στον κόσμο.



Ο ιερός Χρυσόστομος παρομοιάζει την Εκκλησία με λιμάνι μέσα στο πέλαγος: «Με λιμάνια μέσα στο πέλαγος μοιάζουν οι ναοί, που ο Θεός εγκατέστησε στις πόλεις·  πνευματικά λιμάνια, όπου βρίσκουμε απερίγραπτη ψυχική ηρεμία όσοι σ’ αυτά καταφεύγουμε, ζαλισμένοι από την κοσμική τύρβη. Κι όπως ακριβώς ένα απάνεμο κι ακύμαντο λιμάνι προσφέρει ασφάλεια στα αραγμένα πλοία, έτσι και ο ναός σώζει από την τρικυμία των βιοτικών μεριμνών όσους σ’ αυτόν προστρέχουν και αξιώνει τους πιστούς να στέκονται με σιγουριά και ν’ ακούνε το λόγο του Θεού με γαλήνη πολλή. Ο ναός είναι θεμέλιο της αρετής και σχολείο της πνευματικής ζωής.

Κι επειδή σήμερα επικρατεί μεγάλη ηθική και πνευματική κρίση, είναι φανερό ότι χωρίς Θεό, Αξίες και Ιδανικά δεν μπορούμε να μείνουμε για πολύ αλώβητοι. Το Κατηχητικό στην Εκκλησία προσφέρει και τα τρία αυτά στοιχεία και αυτό είναι που το καθιστά πιο επίκαιρο από ποτέ.



Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αποδίδει την κατάσταση των νέων στην έλλειψη φροντίδας των μεγαλυτέρων και στην ελλιπή αγωγή. «Η αιτία της ανατροπής των πάντων, είναι ότι δεν ανατρέφουμε σωστά τα δικά μας παιδιά. Φροντίζουμε για τα σώματά τους, περιφρονούμε όμως την αγωγή της ψυχής τους». Και ρωτά ο Άγιος, ελέγχοντας τους γονείς. «Θέλεις παιδί υπάκουο; Από τα πρώτα βήματά του ανάθρεψέ το εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Αν δείχναμε το ίδιο ενδιαφέρον για την πνευματική αγωγή των παιδιών με εκείνο που δείχνουμε για την άλλη κατάρτισή τους, θα προλαμβάναμε πολλά κακά.



Τελικά η προσφορά του Κατηχητικού Σχολείου στη νεανική ηλικία είναι πολύ σημαντική και τα οφέλη που προέρχονται από αυτό, μπορούν να συνοψισθούν ως εξής: 
- Καλλιεργεί στις ψυχές των νέων την αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο.  
- Εμπνέει  στο παιδί την προσωπική αγάπη στο Χριστό και στην Παναγία Μητέρα Του.   
- Εμπνέει την αγάπη για την Αγία Γραφή και τους βίους των Αγίων.
- Θεμελιώνει βαθειά μέσα στην καρδιά τους την πεποίθηση ότι ο τρόπος ζωής της Εκκλησίας είναι ό δρόμος της αληθινής ζωής.
- Βοηθά τα παιδιά να διακρίνουν τους ποικίλους κινδύνους, τις παγίδες και αντιξοότητες της καθημερινής ζωής.  
- Τους δίνει πνευματικά εφόδια, τα οποία θα φανούν πολύτιμα και θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των διαφόρων δυσκολιών που πρόκειται να συναντήσουν στη ζωή τους.  
- Τους καθοδηγεί στο δρόμο του ορθοδόξου ήθους και τους διδάσκει το σεβασμό στις αξίες της Πατρίδος μας.  
- Τους αποφορτίζει από την πίεση, το βάρος και την κούραση της εβδομάδος.
- Συντελεί στην κοινωνικοποίησή τους μέσα από το ομαδικό πνεύμα των συνάξεων και της ψυχαγωγίας και συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς και ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Γι’ αυτό σωστά ειπώθηκε ότι: «τα Κατηχητικά σχολεία  είναι τα κάστρα του Χριστού και οι πύργοι που ασφαλίζονται οι παιδικές ψυχές».

 Τελικά, το Κατηχητικό θα δώσει στο παιδί ένα πανίσχυρο όπλο: μία αλάνθαστη πυξίδα για τη ζωή του. Την Πίστη και την Ελπίδα ότι ο Θεός υπάρχει και είναι κοντά μας σε κάθε στιγμή της ζωής, αρκεί να Τον αναζητούμε και να υπακούμε στο θέλημά Του.



κ τς ερς Μονς