28η Οκτωβρίου 1940


 Όλος ο κόσμος, όλα τα έθνη, με θάμβος και έκπληξη παρακολουθούσε το ξεσήκωμα ενός λαού, που ποθούσε πάνω απ’ όλα την ελευθερία, γι’ αυτό και τόλμησε να πει το ΟΧΙ. Τόλμησε ο ελληνικός λαός ως αδύναμος Δαβίδ να τα βάλει με τον Γολιάθ της εποχής εκείνης, τη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή που σάρωνε στο διάβα της τα πάντα. Κι είναι αξιοθαύμαστο το έπος του ’40, διότι ίσχυσε η φωνή της εθνικής συνείδησης, η αγάπη στην Πατρίδα και στην ελευθερία, η αγάπη στα πατροπαράδοτα ιδανικά, με το ιδιαίτερο χάρισμα από το Θεό δοσμένο, το Πνεύμα. Οι νίκες των Ελλήνων ήταν και είναι νίκες του Πνεύματος. Το πνεύμα νικά την ύλη, ισχύει για τους Έλληνες. Αυτό αποδείχθηκε σε όλους τους πολέμους μέχρι τώρα. 
 



Οι Έλληνες μαχητές του 1940, αγωνιζόμενοι ως άλλος Δαβίδ υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, κατατρόπωσαν τα εχθρικά στρατεύματα, έχοντας όχι την υπεροχή των όπλων ή των οπλιτών, αλλά στο όνομα του μόνου αληθινού Θεού και Σωτήρος Χριστού και με την πρεσβεία της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας. Μαζί με τα θριαμβευτικά σαλπίσματα πάνω στους τύμβους των ηρώων μας, οι δοξαστικές καμπάνες της Εκκλησίας μας σημαίνουν τα ευχαριστήρια στην Παναγία μας, αφού σε Εκείνη η εθνική μας συνείδηση απέδωσε για μία ακόμη φορά «τά νικητήρια», ονομάζοντάς Την Αγία Σκέπη και Ελευθερώτρια και μεταφέροντας έκτοτε και την εορτή της αγίας Σκέπης από την 1η στην 28η Οκτωβρίου.
  


  Το 1940 είναι επέτειος ευγνωμοσύνης και αυτοσυνειδησίας για την ευθύνη που φέρουμε εμείς σήμερα για όσα δεν πράξαμε σωστά, για όσα προδώσαμε ή περιφρονήσαμε. Καθώς θα αποθέτουμε το δάφνινο στεφάνι μας στον άγνωστο στρατιώτη, είναι ανάγκη να του ζητήσουμε να μας διδάξει πάλι την Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας και τη βαθιά σημασία του Πνεύματος και της Ελευθερίας από όλων των ειδών τα δεσμά. 

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος προτρέπει: «φρόντισε, άνθρωπε, να ζης σύμφωνα με τους νόμους του Θεού και κανείς ποτέ δεν θα σε νικήσει, αλλά και αν φαίνεσαι, ότι είσαι πιο αδύναμος από όλους, θα είσαι ο δυνατότερος από όλους».



πολυτίκιον. χος πλ. δ’.
Θεοτόκε ειπάρθενε, τν γίαν σο Σκέπην, δι’ ς περισκέπεις, τος ες σ λπίζοντας, κραταιν τ θνει σου καταφυγν δωρήσω τι ς πάλαι κα  νν θαυμαστς μς σωσας, ς νοητ νεφέλη, τν σν λαν περιβαλοσα. Δι δυσωπομεν σε, ερήνην τ πολιτεί σου δώρησαι, κα τας ψυχας μν τ μέγα λεος.
 
Σήμερον πανύμνητος Παρθένος, τν φωταυγ ατς Σκέπην φαπλώσασα, τος πιστος ριδήλως δήλωσε, τν πλουσίαν ατς ενοιαν, ν εκαιρίαις κα θλίψεσι θεν τν χάριν ατς ανοντες, ο παρ’ ατς σκεπόμενοι, ν εφροσύν βοσωμεν Χαρε Κεχαριτωμέν Θεοτόκε, σζουσα τ Γένος μν, κα σφαλς περιεποσα, κα δηγοσα πρς δν σωτήριον.





κ τς ερς Μονς