Κυριακή ΣΤ’ Λουκά (Λουκ. Η´ 27-39)


 «…Τ μο κα σο, Ιησο Υἱὲ το Θεο το ψστου;
δομα σου, μ με βασανσς…»

 
Ένας από τους σκοπούς της ελεύσεως του Χριστού στον κόσμο ήταν «ν λύση τ ργα το διαβόλου» (Α΄ ω. 3,8). Ήλθε ως ελευθερωτής του ανθρωπίνου γένους και είναι ασύγκριτα ανώτερος και ισχυρότερος από τον διάβολο. Είναι ο Παντοδύναμος Θεός, μπροστά στον οποίο μία λεγεώνα, έξι χιλιάδες πονηρά πνεύματα, που κατοικούσαν μέσα στον ταλαίπωρο δαιμονισμένο της χώρας των Γαδαρηνών, τον εκλιπαρούν να μη βασανισθούν, αλλά ζητούν την άδεια να μπουν στους χοίρους. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζουν την παντοδυναμία του Χριστού και δηλώνουν τη δική τους αδυναμία.

Στην περιγραφή της Ευαγγελικής περικοπής του Λουκά απεικονίζονται καθαρά οι φοβερές συνέπειες της αιχμαλωσίας του ανθρώπου από τον διάβολο. Ο δαιμονισμένος όσο ήταν υπό την κατοχή του διαβόλου είχε χάσει παντελώς την προσωπική του ελευθερία, δεν είχε ρούχο επάνω του, δεν έμεινε σε σπίτι, δεν συναναστρεφόταν με άλλους ανθρώπους, έμεινε μόνος και μάλιστα στα μνήματα. Πολλές φορές τον έδεναν με αλυσίδες και τον φύλαγαν, αλλά εκείνος με μία πραγματικά δαιμονική δύναμη έσπαζε τις αλυσίδες και έφευγε στις ερημιές και όπου αλλού τον οδηγούσαν τα δαιμόνια. Όταν ο ταλαίπωρος είδε τον Ιησού έπεσε στα πόδια του και τρέμοντας με μεγάλη φωνή Τον παρακαλεί: «Τί θέλεις σ μ μένα, ησο Υἱὲ το Θεο το ψίστου; Σ παρακαλ μ μ βασανίσης». Ο διάβολος γνωρίζει τη δική του δύναμη, αλλά αναγνωρίζει και την Παντοδυναμία του Χριστού, γι΄αυτό τον παρακαλεί να μην τον βασανίσει. Η παράκληση των δαιμόνων να τους επιτρέψει ο Χριστός την είσοδό τους στην αγέλη των χοίρων, αποδεικνύει την αδυναμία τους.


 
Ο Χριστς διατάζει τα δαιμόνια να εξέλθουν από τον άνθρωπο και επιτρέπει να μπουν στους χοίρους που παράνομα κάποιοι έβοσκαν. Οι χοίροι δαιμονίστηκαν και έπεσαν όλοι σε μία λίμνη και πνίγηκαν, γεγονός το οποίο δείχνει την κακότητα των δαιμόνων και στην κτίση. Επομένως η έλευση του Κυρίου και Παντοδύναμου Θεού εκμηδενίζει τον δαίμονα. Και αυτό φαίνεται στον πρώην δαιμονισμένο, ο οποίος θεραπεύεται, ελευθερώνεται από την επήρεια του διαβόλου, σωφρονίζεται, ενδύεται και ζητεί να ακολουθήσει τον Χριστό. Ο Χριστός όμως τον έστειλε στη χώρα του, για να διηγηθεί στους οικείους του όσα θαυματά έκανε ο Κύριος σε αυτόν.

Όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας διδάσκουν ότι αν και οι επιβουλές των δαιμόνων κατά των ανθρώπων είναι πολλές, όμως η βοήθεια του Θεού είναι ισχυρότερη από την κακότητά τους και αναιρεί τα αποτελέσματα του μίσους τους.

Αν ακολουθούμε τον Χριστό με πίστη, αγάπη και υπακοή στις εντολές Του, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος δεν θα μας επηρεάζουν οι προσβολές των δαιμόνων, διότι θα αποκρούονται με τη δύναμη του Σταυρού του Κυρίου μας.




κ τς ερς Μονς