Σύναξις των Αγίων Αναργύρων (2019)


 Οι Άγιοι Ανάργυροι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αποτελούν μία ειδική κατηγορία αγίων. Αριθμούν τους είκοσι και ονομάστηκαν Ανάργυροι, διότι σε όλη τους ζωή διήγαγαν βίο διακονίας προς τους συνανθρώπους τους, δίχως να επιζητούν χρήματα (αργύρια). Σήμερα στην εκκλησιαστική λειτουργική πράξη αποκαλούμε συνήθως ως αγίους Αναργύρους τους Κοσμά και Δαμιανό Ρώμης και Μ. Ασίας και τους Κύρο και Ιωάννη. 
 

Η Εκκλησία μας στις 17 Οκτωβρίου εορτάζει τη Σύναξη των Αγίων Είκοσι Αναργύρων: Κοσμά και Δαμιανού των εκ Ρώμης, Κοσμά και Δαμιανού των εξ Ασίας, Κοσμά, Δαμιανού, Ευπρεπίου, Ανθίμου και Λεοντίου των εξ Αραβίας, Κύρου και Ιωάννου, Παντελεήμονος και Ερμολάου, Σαμψών και Διομήδους, Μωκίου και Ανικήτου, Ιουλιανού, Θαλλελαίου και Τρύφωνος.


ΚΟΣΜΑΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ : Μαρτύρησαν το 284 στη Ρώμη, η μνήμη τους είναι την 1η Ιουλίου.

ΚΟΣΜΑΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ : Καταγωγή τους ήταν η Μ. Ασία, η μνήμη τους είναι 1η Νοεμβρίου.

ΚΥΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ: Καταγωγή του πρώτου η Αλεξάνδρεια, του δευτέρου η Έδεσσα Μεσοποταμίας. Ήταν συμμοναστές και μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό το 292 μ. Χ., η μνήμη τους τελείται στις 31 Ιανουαρίου.

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ: Από την Νικομήδεια, αποκεφαλίστηκε το 305, τιμάται στις 27 Ιουλίου.

ΕΡΜΟΛΑΟΣ: Από την Νικομήδεια και αυτός, ιερέας και γιατρός, αποκεφαλισθείς το 306 μ. Χ.Ή μνήμη του είναι στις 26 Ιουλίου.

ΣΑΜΨΩΝ: Καταγωγή του ήταν η Ρώμη, χειροτονηθείς ιερέας στην Κωνσταντινούπολη και θεραπεύσας τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, εκείνος του έχτισε ξενώνα για φιλοξενία αναξιοπαθούντων, κοιμήθηκε ειρηνικά και τον τιμούμε στις 27 Ιουνίου.

ΔΙΟΜΗΔΗΣ: Από την Ταρσό της Κιλικίας έζησε και έδρασε στην Νίκαια της Βιθυνίας, στην οποία άφησε και την τελευταία του πνοή, τον 3ο αι. μ. Χ. Τιμάται στις 16 Αυγούστου.

ΜΩΚΙΟΣ: Από την Ρώμη και αυτός ιερέας και ιατρός, αποκεφαλισθείς επί Διοκλητιανού τον 3ο αι. μ. Χ. Τιμάται στις 11 Μαΐου.

ΑΝΙΚΗΤΟΣ: Μαρτύρησε στην Νικομήδεια το 288 μ. Χ. και η μνήμη του είναι στις 12 Αυγούστου.

ΘΑΛΛΕΛΑΙΟΣ: Από τον Λίβανο της Φοινίκης, τον συνέλαβαν και μετά από βασανιστήρια πολλά αποκεφαλίσθηκε το 284. Τον τιμούμε στις 20 Μαΐου.

ΤΡΥΦΩΝ: Βοσκός χηνών στην αρχή, στην Λάμψακο της Φρυγίας, βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε το 250 επί Δεκίου αυτοκράτορα. Η μνήμη του τελείται την 1η Φεβρουαρίου.

ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ: Από την Έμεσα της Συρίας. Μαρτύρησε το 284 και τον τιμούμε στις 6 Φεβρουαρίου.

ΚΟΣΜΑΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΑΝΘΙΜΟΣ, ΕΥΠΡΕΠΙΟΣ: Οι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν από την Αραβία γιατροί και πήγαν στην Αιγαίς της Λυκίας με τους αδελφούς τους Λεόντιο, Άνθιμο και Ευπρέπιο ομολογήσαντες τον Χριστό, μαρτύρησαν και τιμώνται στις 17 Οκτωβρίου.



Διά πρεσβειν τν γίων ναργύρων
Κύριε Ιησο Χριστέ λέησον μς.

κ τς ερς Μονς