Η Οσία Ευφροσύνη (413-470)


 Ήταν μοναχοκόρη από πλούσιους γονείς στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του μικρού (410 μ.Χ.). Ορφανή από μητέρα δώδεκα χρονών, την φρόντισε φιλόστοργα ο ευσεβής πατέρας της ως τα δεκαοκτώ. Μεγάλωσε με ευσέβεια προς τον Θεό, τον οποίο αγάπησε με θείο έρωτα.
 

Όταν ενηλικιώθηκε, διαμοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς, και έφυγε κρυφά από το σπίτι, εγκαταλείποντας όλη τη δόξα της παρούσας ζωής. Μετά από πολλές περιπέτειες, κατέληξε σε ανδρικό μοναστήρι μεταμφιεσμένη ανδρικά. Εκεί πήρε το όνομα Σμάραγδος και όλοι οι μοναχοί θαύμαζαν τον πνευματικό της αγώνα και τη διακονία που πρόθυμα πρόσφερε σε όλους.

Έζησε στο μοναστήρι 38 χρόνια ως μοναχή κρυμμένη από τα μάτια όλων. Στο τέλος της ζωής της, συναντήθηκε με τον πατέρα της, του αποκαλύφθηκε και παρέδωσε χαρούμενη το πνεύμα της στα χέρια του Θεού. Ο πατέρας της θαύμασε την ανδρεία της κόρης του και έγινε κι αυτός μοναχός στο ίδιο μοναστήρι.

Η μνήμη της οσίας Ευφροσύνης εορτάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου.





πολυτκιον. χος πλ. α’. Τν συνάναρχον Λόγον.
ς παρθένος φρόνιμη κα διάφθορος, κοτηγγυήθης σίως τ Ζωοδότ Χριστ, κα προσκαίρων τν χλιδν μφρόνως λιπες, θεν ν μέσω τν νδρν, ς μόλυντος μνάς, ξέλαμψας Εφροσύνη, κα το Βελίαρ τ κέντρα, τ πολιτεία σου πήμβλυνας.



τερον πολυτκιον
ν τ σκήσει τ θλυ κάλυψας, ν τ κοιμήσει τος πάντας ξέπληξας, Εφροσύνη νύσασα νδρικς, νενις οσα λαμπρά, κα τας πρεσβείαις τας σας τν κινδύνων παλλάττεις τος τιμντάς σε.

κ τς ερς Μονς