Κυριακή Β’ Λουκά 2019 (Λουκ. ς´ 31-36)


«Καθς θλετε να ποισιν μν ο νθρωποι,
κα μες ποιετε ατος μοως».


Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή αφιερώνεται στην Καινή εντολή της Αγάπης. Ο «χρυσός κανόνας» συμπεριφοράς των ανθρώπων είναι γνωστός και από τις αρχαίες ακόμη κοινωνίες, για να ισχύει μεταξύ των ανθρώπων ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων. Στον Χριστιανισμό, με τον χρυσό κανόνα δηλώνεται έμπρακτα η Χριστιανική Αγάπη σε μία πρώτη φάση έκφρασης και ζωής, κατά ένα τρόπο δίκαιο και ανταποδοτικό. 

 





«Πλν γαπτε τος χθρος μν κα γαθοποιετε
κα δανεζετε μηδν πελπζοντες».

Το θέλημα του Χριστού στους στίχους αυτούς, είναι μεγάλη υπέρβαση στα μέτρα των ανθρωπίνων δυνάμεων, αλλά καθορίζει απόλυτα τις σχέσεις των ανθρώπων που ακολουθούν τον Χριστό. Αυτή η εντολή είναι ουσιαστική υπέρβαση της χριστιανικής αγάπης. Το «γαπτε τος χθρος μν» δεν είναι καθόλου εύκολο στην εφαρμογή του, αλλά το παράδειγμα του Ιησού Χριστού που σταυρώνεται για τις αμαρτίες μας και συγχωρεί τους σταυρωτές Του, υποδεικνύει την υπόσταση της θείας αγάπης και τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Η αγάπη αυτή κατορθώνεται με τον προσωπικό αγώνα που καθαρίζει την καρδιά, με το όπλο της προσευχής και την αγάπη στο Θεό και στις εντολές Του. Τότε ο αγώνας αυτός ενισχύεται από την Πηγή της Αγάπης που είναι ο Πανοικτίρμων Κύριος. Η καρδιά που συγχωρεί όλους τους ανθρώπους δεν κάνει διακρίσεις. Τους αγαπά όλους και τους αποδέχεται και με τα μειονεκτήματά τους. 

 





Γνεσθε  ον οκτρμονες
καθς κα Πατρ μν οκτρμων στν.

Επιπλέον ο Χριστός μας ζητά να γίνουμε οικτίρμονες, όπως είναι ο Ουράνιος Πατέρας μας. Αυτή είναι η τέλεια μορφή της αγάπης. Από την αληθινή και καθαρή αγάπη πηγάζει η ευσπλαχνία. Για να επιτύχουμε την αγάπη προς τους εχθρούς μας, χρειάζεται να την εκδηλώνουμε ευγενικά αισθήματα με πράξεις καθημερινές, εξυπηρετήσεις και ευεργεσίες. Όταν αγαπάμε και προσφερόμαστε, δεν πρέπει να περιμένουμε ανταπόδοση και εκτίμηση. Η αληθινή αγάπη δεν προσφέρεται με προϋποθέσεις και δεν έχει όρια.

Όλες οι θυσίες μας ευλογούνται από τον Θεό, εάν γίνονται για χάρη του Χριστού μας και για τη δόξα του Θεού. Τότε θα υπάρχει αντίκρισμα και στην αιώνια ζωή, όπου θα κριθούμε για τα έργα της αγάπης που έχουμε κάνει.

Ας υπακούσουμε λοιπόν στο θέλημά Του και ας ανταποκριθούμε στην ευεργεσία που μας έκανε. Ο Πανάγαθος Θεός μας δημιούργησε και κατέβηκε στον κόσμο και σταυρώθηκε για μας.  «Τί άνταποδώσωμεν τ Κυρίω περί πάντων ν άνταπέδωκεν μν;»







πό τ Στιχηρ τ ναστσιμα τς κτωχου. χος βαρς.

Τί άνταποδώσωμεν τ Κυρίω περί πάντων ν άνταπέδωκεν μν; Δι΄ μς Θεός έν άνθρώποις διά τήν καταφθαρεσαν φύσιν Λόγος σάρξ έγένετο και έσκήνωσεν έν μν· πρός τους άχαρίστους Εύεργέτης· πρός τούς αίχμαλώτους Έλευθερωτής· πρός τούς έν σκότει καθημένους λιος τς δικαιοσύνης έπί τόν σταυρόν άπαθής· έπί τόν δην τό φς· επί τόν θάνατον ζωή· άνάστασις διά τούς πεσόντας· πρός ν βοήσωμεν.. Θεός μν δόξα Σοι.



κ τς ερς Μονς