Αγιος Αλέξανδρος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως




Στις 30 Αυγούστου, η Εκκλησία μας τιμά την ιερή μνήμη του αγίου Αλεξάνδρου, ο οποίος έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε στη Μ. Ασία περί το 239 από ευσεβείς γονείς, την εποχή που η ρωμαϊκή εξουσία καταδίωκε την Εκκλησία και τους χριστιανούς με διωγμούς και μαρτύρια. Ο άγιος Αλέξανδρος από μικρό παιδί έζησε ενάρετα στην υπηρεσία της Εκκλησίας και αφιερώθηκε στον Θεό. Στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας τον φιλάσθενο αρχιεπίσκοπο Μητροφάνη, χειροτονήθηκε διάκονος και αργότερα πρεσβύτερος. Έγινε στενός συνεργάτης του διακρινόμενος για την ευσέβειά του και την αγωνιστικότητά του κατά των αιρέσεων, ώστε να διατηρηθεί ανόθευτη η Ορθοδοξία.

Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 325 μ.Χ. ο Αλέξανδρος αντιπροσώπευσε επάξια τον αρχιεπίσκοπο Μητροφάνη, όντας πρεσβύτερος ανάμεσα στους 318 Πατέρες της Εκκλησίας, αν και ήταν γέροντας 70 ετών. Στη συνέχεια, δέχθηκε να περιοδεύσει στη Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για να διδάξει και να γνωστοποιήσει τα ορθά δόγματα των αποφάσεων της Συνόδου της Νικαίας. Όταν εκοιμήθη ο Πατριάρχης Μητροφάνης, πήρε τη θέση του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και συνέχισε να καταπολεμά την αίρεση του Αρείου.

Ως Πατριάρχης της Βασιλεύουσας, διακόνησε την Εκκλησία με ταπείνωση και φιλανθρωπία, παραμένοντας ο ίδιος απλός ποιμένας της Εκκλησίας, διδάσκοντας και καταπολεμώντας τις πλάνες του Αρείου. Υπηρέτησε την Εκκλησία ως αρχιεπίσκοπος για δεκαπέντε χρόνια και το 337, σε ηλικία 98 ετών, παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Κύριο, τον Οποίο αγάπησε με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Ως το τέλος στάθηκε πιστός φρουρός των αποφάσεων της Συνόδου της Νικαίας και σε όλη του τη ζωή ήταν υπερασπιστής της Ορθοδοξίας και των Αποστολικών παραδόσεων.
 



 πολυτκιον. χος γ. Τν ραιτητα.
Μύσται οράνιοι ποδεικνύμενοι, θεοι κφάντορες τ κόσμ φθητε, τν κκλησίαν το Χριστο, ποιμάναντες θεαρέστως, ερ λέξανδρε, τς Τριάδος πρόμαχος, ωάννη νδοξε, τς χάριτος τρόφιμος, κα Παλε ερέων κρότης, θεν μς νευφημομεν.




 
κ τς ερς Μονς