Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε για την Αγία Παρασκευή


 Ο Άγιος και ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός στις διδαχές του με πολλή διάκριση, ευγένεια και αγάπη καθώς απευθυνόταν στους ακροατές του και μάλιστα στους χριστιανούς, τους έλεγε: «με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού δεν είστε μόνο Έλληνες, δεν είστε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είστε βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και είσθε τέκνα και θυγατέρες του Χριστού μας. Και στις πρώτες διδαχές του μίλησε ευθέως για την ισοτιμία ανδρών και γυναικών. Η αξία των γυναικών δεν είναι κατώτερη των ανδρών (Διδαχή Β'): «Ευρίσκονται πολλές γυναίκες, όπου είναι καλύτερες και από τους άνδρες. Ανίσως και θέλετε οι άνδρες να ήσαστε καλύτεροι από τις γυναίκες, πρέπει να κάμνετε και έργα καλύτερα από εκείνες». Και αναφέρει ως παράδειγμα την Αγία Παρασκευή.
 

«Θα ειπούμεν και διά την καλήν γην. Η Αγία Παρασκευή ήτο δώδεκα χρονών κόρη, από γένος ευγενικόν. Μείνασα ορφανή, εμοίρασεν όλην της την περιουσίαν εις τους πτωχούς και με αυτά ηγόρασε τον Παράδεισον και μετεχειρίζετο ως φτιασίδια τα δάκρυα, ενθυμούμενη τας αμαρτίας της. Ως σκουλαρίκια είχε τα ώτα της ανοικτά, διά ν’ ακούη τας Αγίας Γραφάς. Ως κορδόνι είχε τας πολλάς νηστείας, όπου έκαμνον τον λαιμόν της και έλαμπεν ως ο ήλιος. Ως δακτυλίδια, τους κόμβους των δακτύλων της από τας πολλάς μετανοίας όπου έκαμνεν. Ως χρυσούν ζωνάριον την παρθενίαν, που εφύλαξεν εις όλην της την ζωήν. Ως φόρεμα, την εντροπήν όπου είχεν εις τον εαυτόν της και τον φόβον του Θεού όπου την εσκέπαζεν. Έτσι εστολίζετο η αγία. Αν ίσως και είναι κανένα κορίτσι και θέλει να στολίζεται, ας στοχασθή τι έκαμνεν η αγία, να κάμνη και εκείνη, αν θέλη να σωθή. Έτσι, αδελφοί μου, η Αγία Παρασκευή έμαθε γράμματα και έγινε σοφωτάτη. Και διά την καθαρότητά της την ηξίωσεν ο Θεός και έκαμνε και θαύματα. Ιάτρευε τυφλούς, κωφούς, ανέστησε νεκρούς. Αυτή η αγία έκαμε τα εκατόν κατά τον Λόγον του Κυρίου».

Η Αγία Παρασκευή είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους χριστιανούς και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας τονίζουν: εορτή αγίου, μίμησις αγίου. Και «τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος» κήρυττε ο ιερός Χρυσόστομος.  (Λόγος εις Μάρτυρας, PG 52,661-663)

Και επειδή οι εντολές του Θεού είναι οι ίδιες για όλους, όπως και η χάρη και ο τρόπος και ο φωτισμός της δόξας του Ευαγγελίου είναι για όλους τους Χριστιανούς, οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από τους Αγίους, οι οποίοι είναι οι μάρτυρες του Χριστού κι έχουν θείο φωτισμό. Ας τους επικαλούμαστε κι ας διαλογιζόμαστε τι λόγο θα δώσουμε στον Χριστό και στους Αγίους, στη μέλλουσα κρίση;




πολυτκιον. χος α’.
Τν σπουδήν σου τ κλήσει κατάλληλον, ργασαμένη φερώνυμε, τν μώνυμόν σου πίστιν ες κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευ θλοφόρε· θεν προχέεις άματα, κα πρεσβεύεις πρ τν ψυχν μν.





Κοντκιον. χος δ’. πεφάνης σήμερον.
Τν ναόν σου πάνσεμνε, ς ατρεον ψυχικν εράμενοι, ν τούτ πάντες ο πιστοί, μεγαλοφώνως τιμμέν σε, σιομάρτυς Παρασκευ οίδιμε.


κ τς ερς Μονς