Κυριακή Στ’ Ματθαίου 2019


Ο Χριστός ιατρός των ψυχών και των σωμάτων


Το σημερινό Ευαγγέλιο (Ματθ. θ΄ 1–8) μας παρουσιάζει το θαύμα της θεραπείας του παραλυτικού στην Καπερναούμ. Ο Χριστός επιτελεί ένα διπλό θαύμα: «δν ησος τν πστιν ατν επεν τ παραλυτικ· Θρσει, τκνον· φωντα σοι α μαρται σου…» κα «γερθες ρν σου τν κλνην κα παγε ες τν οκν σου». Συγχωρεί τις αμαρτίες του και θεραπεύει το σώμα.

Ο Χριστός γνωρίζει τα πάντα για μας, βλέπει τα βάθη της ψυχής μας, τις σκέψεις και τους διαλογισμούς μας, «τς νθυμήσεις μν», τα συναισθήματά μας, τις αποφάσεις μας, τις πράξεις μας τις καλές και τις κακές. Είδε την πίστη του παραλυτικού και την αγάπη αυτών που μετέφεραν τον παραλυτικό, είδε και τους γραμματείς που σκέφθηκαν πονηρά και βλάσφημα, γι’αυτό και τους ελέγχει: «να τ μες νθυμεσθε πονηρ ν τας καρδαις μν; τ γρ στιν εκοπτερον, επεν, φωντα σου α μαρται, επεν, γειρε κα περιπτει;» Ως Θεός και Υιός του Θεού είδε τα βάθη της καρδιάς των γραμματέων και είχε την εξουσία να επιτελέσει το διπλό θαύμα, τη θεραπεία του σώματος και της ψυχής, συγχωρεί τις αμαρτίες και επιφέρει την ίαση του παραλυτικού. Συγχωρεί πρώτα τα αμαρτήματα και μετά θεραπεύει το σώμα. Είναι ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών και βλέπει τον άνθρωπο στο σύνολό του.
 
 Ο Χριστός έχει όλη τη δύναμη, εμείς όμως γινόμαστε παράλυτοι από την αμαρτία. Χωρίς τη Χάρη του Χριστού και τη δύναμή Του, τα πάντα είναι αδύνατα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ωστόσο έχουμε τη δυνατότητα να θεραπευτούμε, αρκεί να διαθέσουμε τη θέληση, την πίστη και την αγάπη. Μέσα στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, όπου σκηνώνει το Άγιο Πνεύμα, ο Χριστός είναι ολοζώντανος, θαυματουργεί μέσα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Εκεί μπορούμε να Τον συναντήσουμε και να ενωθούμε μαζί Του. Απαιτείται όμως δυνατή πίστη ως βεβαιότητα ότι για τον Θεό τα πάντα είναι δυνατά. Ο Θεός νοιάζεται για τα πλάσματά Του και ανταποκρίνεται σε αυτούς που Τον επικαλούνται με ταπείνωση και μετάνοια.

Ό,τι αγαθό και καλό γίνεται με τον Χριστό. Μέσα στο Ευαγγέλιο βρίσκεται όλη η σοφία, η μόνη αλήθεια του Θεού, η μόνη χαρά, η μόνη ελπίδα για όλο τον κόσμο. Ας προσεγγίσουμε διά του Ευαγγελίου τον Χριστό για τη σωτηρία μας! 




Εωθινόν ΣΤ΄ χος πλ. β’
ντως ερνη σ Χριστ, πρς νθρπους Θεο, ερνην τν σν διδος, μετ τν γερσιν Μαθητας, μφβους δειξας ατος, δξαντας πνεμα ρν, λλ κατστειλας τν τραχον ατν τς ψυχς, δεξας τς χερας κα τος πδας σου· πλν πιστοντων τι, τ τς τροφς μεταλψει, κα διδαχν ναμνσει, δινοιξας ατν τν νον, το συνιναι τς Γραφς· ος κα τν Πατρικν παγγελαν καθυποσχμενος, κα ελογσας ατος, διστης πρς ορανν.  Δι σν ατος προσκυνομν σε, Κριε δξα σοι.


 
κ τς ερς Μονς