Απόδοσις της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα


Η Ανάσταση του Κυρίου και η δική μας ανάσταση


«Χριστς νστη κ νεκρν, θαντ θνατον πατσας
κα τος ν τος μνμασι ζων χαρισμενος.»



Το μήνυμα της Αναστάσεως ακούστηκε για πρώτη φορά από τον Άγγελο προς τις Μυροφόρες. Τα χαράματα της πρώτης Κυριακής της «μις τν Σαββάτων», οι Μυροφόρες γυναίκες προσήλθαν με τόλμη στον Τάφο του Κυρίου, για να μυρώσουν το Σώμα Του. Και πήραν το μεγάλο μήνυμα από τον Άγγελο: «Τί ζητετε τν ζντα μετά τν νεκρν; Οκ στιν δε, λλ’ γέρθη». (=γιατί ζητάτε ανάμεσα στους νεκρούς Αυτόν που είναι ζωντανός; Δεν είναι εδώ. Αναστήθηκε! (Λουκ. κδ΄ 5-6). Το χαρμόσυνο αυτό μήνυμα «ότι ανέστη ο Κύριος!»  μεταδόθηκε στους φίλους αλλά και στους εχθρούς του Ιησού Χριστού. Και χάρισε την ελπίδα σε όσες ψυχές πίστεψαν και πιστεύουν ότι ο Κύριος με την Ανάστασή Του νίκησε τον Άδη και άνοιξε μία νέα ζωή πέραν του τάφου.

Έκτοτε το «Χριστός ανέστη» έγινε ο νικητήριος παιάνας της μαρτυρικής πορείας της Εκκλησίας μας σε όλη την ιστορία της. Από την μαρτυρική εποχή των πρώτων χριστιανών στις Κατακόμβες μέχρι τη σημερινή εποχή το «Χριστός ανέστη» δονεί τις καρδιές των Ορθοδόξων πιστών. Αναστήθηκε ο Κύριος σημαίνει ότι ανασταίνει κι εμάς καθημερινά, αφού «συγγνώμη κ το τάφου νέτειλε».

Το «Χριστός ανέστη» είναι το κήρυγμα της Εκκλησίας και η συνεχιζόμενη εμπειρία της Ορθοδοξίας. Διότι η Ανάσταση συνεχίζεται κάθε φορά, που τελούμε τη θεία Λειτουργία. Κάθε θεία Λειτουργία είναι η ανάμνηση του Σταυρού και της Αναστάσεως. Είναι το Πάσχα της Σταύρωσης και της Ανάστασης. Ιδιαίτερα η Λειτουργία της Κυριακής έχει αναστάσιμο χαρακτήρα, διότι την Κυριακή είναι όλα αναστάσιμα. Τα απολυτίκια των οκτώ ήχων, τα τροπάρια του όρθρου της Κυριακής είναι όλα αναστάσιμα. Οι πιστοί χριστιανοί εορτάζουν το αληθινό Πάσχα του Χριστού πολλές φορές στη ζωή τους.
 
Κάθε φορά, που ο άνθρωπος ξεπερνά τα γήινα, υπερπηδά τα προβλήματα, υπερνικά τις θλίψεις, κάνει μία θαυμαστή διάβαση. Εορτάζει το Πάσχα! Ιδιαίτερα όταν αξιωνόμαστε και κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Αναστημένου μας Χριστού. Με τη Θεία Κοινωνία ενωνόμαστε με το Χριστό και υπερβαίνουμε τα γήινα. Ανερχόμαστε προς την δόξα του ουρανού. Γινόμαστε χριστοφόροι και θεοφόροι, κοινωνοί του Χριστού κι επομένως κοινωνοί των παθημάτων Του και της Αναστάσεώς Του.

Η Ανάσταση του Χριστού συνεχίζεται στην καθημερινή μας ζωή! Συνεχίζεται με τη ζωή των αγίων, οι οποίοι ήταν αμαρτωλοί, αλλά αναστήθηκαν με τη δύναμη της Αναστάσεως του Χριστού. Κι εμείς καλούμαστε να ανασταινόμαστε καθημερινά με την μετάνοια και τη μαρτυρία του Χριστού. Κάθε άνθρωπος μετανοημένος είναι αναστημένος. Η Εκκλησία με τα Μυστήρια καθαγιάζει και ανασταίνει τους πιστούς χριστιανούς. Έτσι αποδεικνύεται ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός με την ανάστασή Του είναι ο Σωτήρας και ο Λυτρωτής του κόσμου.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!
Ας αναστηθούμε κι εμείς μαζί Του!

ναστς ησος π το τφου καθς προεπεν,
δωκεν μν τν αἰώνιον ζων κα μγα λεος.



κ τς ερς Μονς