Άγιος Αυγουστίνος – Αγία Μόνικα


Στις 15 Ιουνίου, η Εκκλησία μας εορτάζει έναν μεγάλο εκκλησιαστικό άνδρα, τον άγιο Αυγουστίνο. Πίσω όμως από το άγιο Αυγουστίνο, κρύβεται μία αγία μητέρα. Είναι η αγία Μόνικα. Το λαμπρό και θαυμαστό παράδειγμα της αγίας αυτής γυναίκας και μητέρας, συνέβαλε στην πνευματική ανάδειξη του αγίου Αυγουστίνου.

 
Ο ίδιος ο ταλαντούχος γιος της Αυγουστίνος έγραψε στις «Εξομολογήσεις» του: «χάρις στη μητέρα μου, στις προσευχές της και στην αρετή της, έγινα τελικά αυτός που είμαι». Και προσθέτει ο ίδιος σαν εξομολόγηση προς τον Θεό: «Κύριε, εάν είμαι δικό Σου παιδί, είναι διότι μου έδωσες για μητέρα μία από τις πιστές δούλες Σου!».

Επίσης, σοφά έχει λεχθεί ότι ο Αυγουστίνος είναι παιδί της Μόνικας και της Χάριτος. Με τη στάση της, η Μόνικα δείχνει το θαύμα της μητρότητος πάνω στη γη και ακριβέστερα, της πνευματικής μητρότητος.

Έχει λεχθεί ότι η αγία Μόνικα είναι μία από τις σπουδαιότερες και κορυφαίες γυναίκες όλων των αιώνων, στην Ιστορία της χριστιανικής Εκκλησίας. Η πίστη, η ελπίδα, η ιώβεια υπομονή και η αγάπη της αποτελούν ένα σπάνιο στεφάνι αρετών, ανάμεσα στις γυναίκες, που ανέδειξε η Ευρώπη μέχρι σήμερα. Η επιμονή της στην προσευχή και ο θεϊκός της ζήλος για την σωτηρία του γιού της Αυγουστίνου είναι από τα σπάνια φαινόμενα, που συναντάμε στο Αγιολόγιο της Ανατολής και Δύσεως.




Για περισσότερα ακούστε την ραδιοφωνική εκπομπή:



 
πολυτκιον.  χος πλ. α΄. Τν Συνάναρχον Λόγον.
Αγουστνον τν μέγαν νευφημήσωμεν, τν εράρχην τν θεον τς κκλησίας Χριστο κα σοφν φηγητήν· τς νω πόλεως, τν θεολόγον τν κλεινν, προσευχς τν ραστν, κα στήλην τς μετανοίας· πρεσβεύει γρ τ Κυρί, λεηθναι τς ψυχς μν.



κ τς ερς Μονς