Η Ανάληψις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού


«νβη Θες ν λαλαγμ Κριος ν φων σλπιγγος. Σσον μς, Υἱὲ Θεο, ν δξ ναληφθες φ’ μν ες τος ορανος, ψλλοντς σοι, λληλοϊα.»
 


Η εορτή της Αναλήψεως αποτελεί χαρμόσυνο γεγονός, συνεχόμενο της Αναστάσεως, αφού ο Χριστός ολοκλήρωσε το θεϊκό Του έργο επί της γης. Με τις αναστάσιμες εμφανίσεις του Κυρίου οι μαθητές κατανόησαν το θείο πρόσωπο του Λυτρωτή Χριστού και το σωτηριολογικό Του έργο. Ενδυναμώθηκε η πίστη τους, αφού έγιναν αυτόπτες μάρτυρες όλων αυτών των θαυμαστών γεγονότων. Και το σημαντικότερο ενισχύθηκε η  πίστη σ’ Αυτόν, στον οποίο «δόθη πσα ξουσία ν οραν κα πί γς». Και δέχθηκαν το θείο άγγελμα:

«δο γ ποστλλω τν παγγελαν το πατρς μου φ’ μς…
ως ο νδσησθε δναμιν ξ ψους.»




Με την Ανάληψή του Χριστού επιβεβαιώνεται η θεία ιδιότητά του Χριστού στους μαθητές Του, με σκοπό να τους στηρίξει ακόμη περισσότερο στο αποστολικό τους έργο για τη διάδοση του Ευαγγελίου στον κόσμο. Προαναγγέλλει και την επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος προς αυτούς και την Εκκλησία Του, η οποία θα είναι το μυστικό «Σώμα του Χριστού». 


 
Η υπόσχεση του Κυρίου ως Βοηθός και Προστάτης όλες τις ημέρες του βίου, ας είναι πίστη ακράδαντη και εφόδιο ζωής σε όλους τους χριστιανούς ότι θα μας συνοδεύει στον αγώνα της ζωής μας. 

«Διδάσκοντες ατος τηρεν πάντα σα νετειλάμην μν· κα δο γ μεθ᾿ μν εμι πάσας τς μέρας ως τς συντελείας το αἰῶνος. μήν!» (Ματθ. κη΄20)

 (=Διδάσκοντας αυτούς νά φυλάττουν στον βίο τους όλα τα ηθικά παραγγέλματα, όσα σας έδωσα ως εντολές. Και ιδού εγώ, που έλαβα πάσαν εξουσίαν, θα είμαι μαζί σας βοηθός και παραστάτης σας όλες τις ημέρες, μέχρι συντελεσθεί και λάβει τέλος ο αιώνας αυτός).




Δξα Πατρ… Κα νν… χος β’
τχθης, ς ατς θλησας, φνης, ς ατς βουλθης, παθες σαρκ, Θες μν, κ νεκρν νστης, πατσας τν θνατον, νελφθης ν δξ, τ σμπαντα πληρν, κα πστειλας μν Πνεμα θεον, το νυμνεν κα δοξζειν σου τν θετητα.





κ τς  ερς Μονς