Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων (Α’ Οικ. Συνόδου) 2019


 «ς Υἱὸν κα Λόγον σε το Θεο, Σύνοδος Πρώτη, μοούσιον τ Πατρί, ρθς σε κηρύττει, τν δι’ μς παθόντα, κα λύει το ρείου, Στερ τ φρύαγμα».
(Μεγαλυνριον)


Την εβδόμη Κυριακή από το Πάσχα, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων 318 Πατέρων της Α´ Οικουμενικς Συνόδου, οι οποίοι με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος διακήρυξαν την θεότητα του Υιού του Θεού, καταδίκασαν τη φοβερή αίρεση του Αρειανισμού και συνέταξαν τα επτά πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.


Η καταδίκη του Αρείου πέρασε στην εκκλησιαστική εικονογραφία με την παράσταση της Συνόδου, αλλά και με το όραμα του αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας, που ιστορείται στην πρόθεση των ναών. Στην παράσταση αυτή ο ίδιος ο Χριστός καταδικάζει τον Άρειο. Ο άγιος ιερομάρτυρας Πέτρος, πατριάρχης Αλεξανδρείας, δίδασκε την αληθινή πίστη του Χριστού και κατά το διωγμό του Διοκλητιανού (303 μ.Χ.) συνελήφθη και φυλακίσθηκε με την απόφαση να αποκεφαλισθεί. Μέσα στη φυλακή είδε τον Κύριο σε όραμα ως νεογέννητο παιδί να αστράφτει περισσότερο από τον ήλιο και να φορεί ένα χιτώνα, που ήταν σχισμένος από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Στην απεικόνιση ο Άγιος Πέτρος ρωτά τον Χριστό: «Τς σου τν χιτνα, Στερ, διελεν;» και ο Ιησούς απαντά: «Οτος ο παγκάκιστος Άρειος, Πέτρε».

Η διήγηση του οράματος του Πέτρου Αλεξανδρείας περιγράφεται στον ομώνυμο Βίο και Μαρτύριό του. Το δογματικό στοιχείο της θεότητας του Χριστού πέρασε στην παράσταση, με τον Άρειο να απεικονίζεται με μελανά χρώματα και πεσμένος στο έδαφος.

Επίσης, παράλληλο κείμενο συναντούμε στο  β΄ στιχηρό του Εσπερινού των Αγίων Πατέρων: «Τς σου τν χιτνα Στερ διελεν; ρειος, σ φης, τς Τριδος, τεμν τν μτιμον ρχν ες διαιρσεις, οτος θτησ σε εναι, τν να τς Τριδος΄ οτος Νεστριον διδσκει, Θεοτκον μ λγειν΄ λλ’ Σνοδος ν Νικαίᾳ, Υἱὸν Θεο σε νεκρυξε, Κριε, Πατρ κα Πνεματι σνθρονον».

Προσμοια τν Πατρων. χος πλ. β’. λην ποθμενοι

Στίχ. Ανετε ατν ν τυμπάν κα χορ,
ανετε ατν ν χορδας κα ργάν.
λην συγκροτσαντες, τν τς ψυχς πιστμην, κα τ θείῳ Πνεματι, συνδιασκεψμενοι, τ μακριον, κα σεπτν Σμβολον, ο σεπτο Πατρες, θεογρφως διεχραξαν, ν σαφστατ, τ Γεγεννηκτι συνναρχον, τν Λγον κδιδσκουσι, κα παναληθς μοοσιον, τας τν ποστλων, πμενοι προδλως διδαχας, ο εκλεες κα πανλβιοι, ντως κα θεφρονες.

Στχ. Ελογητς ε Κριε Θες τν Πατρων μν
καί ανετόν καί δεδοξασμένον τό νομά σου ες τούς αἰῶνας.
λην εσδεξμενοι, τν νοητν λαμπηδνα, το γου Πνεματος, τ περφυστατον χρησμολγημα, τ βραχ ῥήματι, κα πολ συνσει, θεοπνεστως πεφθγξαντο, ς χριστοκρυκες, εαγγελικν προϊστμενοι, δογμτων ο μακριοι, κα τν εσεβν παραδσεων, νωθεν λαβντες, τν τοτων ποκλυψιν σαφς, κα φωτισθντες ξθεντο, ρον θεοδδακτον.

Στχ. Συναγγετε ατ τος σους ατο, τούς διατιθεμένους
τήν διαθήκην ατο πί θυσίαις.
λην συλλεξμενοι, ποιμαντικν πιστμην, κα θυμν κινσαντες, νν τν δικαιτατον νδικτατα, τος βαρες λασαν, κα λοιμδεις λκους, τ σφενδν τ το Πνεματος, κσφενδονσαντες, το τς κκλησας πληρώματος, πεσντας ς πρς θνατον, κα ς νιάτως νοσσαντας, ο θεοι Ποιμνες, ς δολοι γνησιτατοι Χριστο, κα το νθου κηργματος, μσται ερτατοι.





(Η Εικόνα με τον όραμα του Πέτρου Αλεξανδρείας: «Κύριε, τίς σου περιέσχισε τν χιτνα;»  είναι από την . Μ. Διονυσίου, Τζώρτζης, ~1546.)




κ τς ερς Μονς