Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού 2019


 Η Εκκλησία μας στις 24 Ιουνίου εορτάζει το γενέθλιο του τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Ο άγιος Ιωάννης είναι σπάνια προφητική μορφή. Αφιέρωσε τη ζωή του ταπεινά στον Χριστό με υπομονή και υπακοή στο θέλημα του Θεού. Απαράμιλλη η αρετή του και μοναδικό το ψυχικό του μεγαλείο. Αναδείχθηκε μεγαλύτερος των Προφητών και των ανθρώπων, αλλά και μεγαλύτερος όλων των Αγίων. 
 


Αυτόν που εμείς υμνούμε, τον εγκωμίασε πριν απ’ όλους τους άλλους εγκωμιαστές, ο ίδιος ο Χριστός και Θεός, λέγοντας: “Δέν χει μέχρι σήμερον γεννηθε μεγαλύτερος προφήτης πό τόν ωάννην τόν Βαπτιστήν” (Ματθ. ια’, 11)». Γι’αυτό η Εκκλησία τιμά τη μεγάλη αυτή μορφή και την εικονίζει στο τέμπλο των ναών αριστερά του Κυρίου.

Αποτελεί μέγιστο χρέος μας να εορτάσουμε με χαρά και να πανηγυρίσουμε τη γέννησή του. Να ατενίσουμε το υπέρλογο μυστήριο, να δούμε το παράδοξο θαύμα της γεννήσεώς του. Αλλά κυρίως να συντονίσουμε τη ζωή μας με το πρόσωπο του Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη για τον αγιασμό μας και την πνευματική μας άνοδο. Η μορφή του δείχνει ακριβώς το δρόμο που οδηγεί στον Χριστό και στην κοινωνία μαζί Του. Και να υπακούσουμε στο κήρυγμα του Προδρόμου, να μετανοήσουμε ειλικρινά και να παρουσιάσουμε «καρπος ξίους τς μετανοίας» (Λουκ. γ´ 8).

Παραθέτουμε την επίκληση από το Εγκώμιο εις το Γενέθλιο του Προδρόμου του Νικηφόρου Θεοτόκη Αρχιεπισκόπου Αστραχανίου και Σταυρουπόλεως εν Ρωσία. «Βαπτιστά καί Πρόδρομε, λύχνε το φωτός φαεινότατε, φωνή το Λόγου μεγαλοφωνοτάτη, δόξα καί καύχημα τς νθρωπίνης φύσεως. γγελε πίγειε, νθρωπε οράνιε, σύ ς δίκαιος, ς μάρτυς, ς πόστολος, ς Προφήτης, ς Βαπτιστής · παρον τάς γίας σου χερας πέρ μν πρός Κύριον· δυσώπησον Ατόν νά ράν πλουσίαν τήν δρόσον το λέους Του ες μς, που ελαβς ορτάζομεν τό νδοξον καί πέρλαμπρόν σου γενέσιον».

Τας ατο γαις πρεσβεαις, Θες, λησον μς.
 μν.






Κοντκιον. χος γ’. Παρθένος σήμερον.
πρν στείρα σήμερον, Χριστο τν Πρόδρομον τίκτει, κα ατς τ πλήρωμα, πάσης τς προφητείας, νπερ γάρ, προανεκήρυξαν ο Προφται, τοτον δή, ν ορδάν χειροθετήσας, νεδείχθη Θεο Λόγου, Προφήτης Κρυξ μο κα Πρόδρομος.

Οκος
Εφημσωμεν νν τν το Κυρου Πρδρομον, ν περ τ ερε λισβετ τεκεν, κ μτρας κρπου, λλ’ οχ σπρου, Χριστς γρ μνος χραν διδευσεν διδευτον, σπορον, τν ωννην στερα γννησεν, νευ δ νδρς τοτον οκ τεκε, τν δ ησον πισκισει Πατρς κα Πνεματος θεου, Παρθνος τεκεν γν, λλ το κ Παρθνου νεδεχθη κ στείρας, Προφτης Κρυξ μο κα Πρδρομος.



κ τς ερς Μονς