Ο Άγιος Χριστόφορος, πολιούχος της πόλεως Αγρινίου


 Ο Άγιος Χριστοφόρος συγκαταλέγεται στη χορεία των μεγαλομαρτύρων. Εξαιρετική τιμή αποδίδει στο πρόσωπό του η πόλη του Αγρινίου, η οποία τον έχει ως προστάτη και πολιούχο, έχοντας αφιερώσει δύο περικαλλείς ομώνυμους ναούς, τον παλαιό και το νέο Άγιο Χριστόφορο.

Κάποτε στην εποχή της ύστατης Τουρκοκρατίας, οι χριστιανοί κάτοικοι του Βραχωρίου (σημ. Αγρινίου), κατοικούσαν σε μία απόμακρη από τους κατακτητές θέση, στην ανατολική πλευρά της πόλης του Αγρινίου και σε περίοπτο λοφίσκο, έκτισαν το Ναό του Αγίου Χριστοφόρου (τον παλαιό). Μοναδική μαρτυρία για την ίδρυσή του προσφέρει το κτηματολόγιο του Προυσού, που γράφτηκε από τον λόγιο ηγούμενο της Μονής Κύριλλο Καστανοφύλλη (1835), βάσει του οποίου ο ναός του Αγίου Χριστοφόρου αρχικά ιδρύθηκε ως μετόχι της Μονής Προυσού, ίσως στο τέλος του 18ου αιώνα. Την δεκαετία του 1840, στον ίδιο χώρο κτίστηκε η σημερινή εκκλησία. Η σεβάσμια προσωπικότητα του αειμνήστου Παπαποστόλη, όπως είναι γνωστός στην τοπική ιστορία ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Φαφούτης (φωτισμένος λειτουργός και πρόμαχος της κοινωνίας πάνω από μισό αιώνα, απέθανε το 1960), ενήργησε για τη δημιουργία συνθηκών ανέγερσης του νέου Ναού (ο οποίος θεμελιώθηκε το 1920 και εγκαινιάσθηκε το 1937), ενώ από το 1931 καθιέρωσε την 9η Μαΐου, ημέρα γενικής αργίας, οπότε ο Άγιος Χριστόφορος έγινε πολιούχος του Αγρινίου και επίσημα.

Γιατί όμως οι κάτοικοι της πόλης του Αγρινίου επέλεξαν τον Άγιο Χριστοφόρο ως εφέστια εικόνα του ναού; Η επιλογή του αγίου Χριστοφόρου ως εφέστια εικόνα, αλλά και η θέση του στην ανατολική πλευρά της πόλης οφείλεται στην ιδιότητα του αγίου Χριστοφόρου να προστατεύει από τις ξαφνικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Οι καλλιέργειες στον κάμπο του Βραχωρίου κινδύνευαν από το χαλάζι. Η εποχή του εορτασμού της μνήμης του (9 Μαΐου), περίοδος καταστρεπτικών χαλαζοπτώσεων, συνετέλεσε στην απόδοση σε αυτόν της ιδιότητας του προστάτη από το χαλάζι.

Η διάδοση της τιμής του αγίου είναι ιδιαίτερα μεγάλη, από τη Μ. Ασία (Καππαδοκία), τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Ανατολική και τη Δυτική Εκκλησία. Σε όλο το βόρειο ελλαδικό χώρο, ο λαοφιλής άγιος Χριστοφόρος πιστεύεται ότι προστατεύει από καιρικές συνθήκες, αλλά και από  διάφορες συμφορές και ατυχήματα.

Διά πρεσβειών του Αγίου Χριστοφόρου,
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον ημάς.





πολυτκιον. χος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Στολας τας ξ αματος, ραϊζόμενος, Κυρί παρίστασαι, τ Βασιλε ορανν, Χριστοφόρε οίδιμε· θεν σν σωμάτων, κα Μαρτύρων χορείαις, δεις τ τρισαγί, κα φρικτ μελωδί· δι τας κεσίαις τας σας, σζε τος δούλους σου. Κοντκιον.



χος δ’. πεφάνης σήμερον.
Χριστν φέρων νδοξε, ν τ ψυχ σου, σχυρς κατέβαλες, τν ναντίων τς ρχάς· δι Χριστν κδυσώπησον, Χριστοφόρε, πρ τν ψυχν μν.


κ τς ερς Μονς