Κυριακή του Παραλύτου (᾽Ιω. ε´ 1-15)


 Ο Πανάγαθος Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ως Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων  κατηύθυνε τα βήματά Του στην κολυμβήθρα Βηθεσδά, όπου πλήθος ασθενών ανέμενε να θεραπευτεί. «γγελος γρ κατ καιρν κατβαινεν ν τ κολυμβθρ, κα ταρσσετο τ δωρ· ον πρτος μβς μετ τν ταραχν το δατος γις γνετο δποτε κατεχετο νοσματι.». Ο Χριστός προσήγγισε με βλέμμα ευσπλαχνίας τον επί τριανταοκτώ έτη παράλυτο και είπε: «Θλεις γις γενσθαι;» Ο παράλυτος απεκρίθη: «Κριε, νθρωπον οκ χω, να ταν ταραχθ τ δωρ, βλ με ες τν κολυμβθραν.» Και ο Ιησούς τον προστάζει: «γειρε, ρον τν κρββατν σου κα περιπτει». Κι όταν συναντήθηκε στο Ιερό του είπε: «δε γις γγονας· μηκτι μρτανε, να μ χερν σο τι γνηται».
  
* Ο παράλυτος δεν είχε άνθρωπο να του συμπαρασταθεί. Ο καθένας ενεργούσε μόνο για το συμφέρον του. Πέτυχε όμως την καλύτερη συνάντηση με τον Θεάνθρωπο. Την έλλειψη των άλλων την θεραπεύει πάντοτε  ο Θεός, αρκεί να Τον πιστεύουμε.


*Μακάριος είναι ο άνθρωπος που υπομένει όλα τα λυπηρά αυτής της ζωής με καρτερία κι ελπίδα στο Θεό. Ο Θεός δεν ξεχνά κανέναν και θέλει τη σωτηρία μας. Στις δυσκολίες να θυμούμαστε τις ευεργεσίες του Θεού και να καλλιεργούμε τη μετάνοια. Τα βάσανα δεν είναι κακό, κακό είναι η αμαρτία. Όλες οι θλίψεις, κατά τους Πατέρες, είναι το φάρμακο που θεραπεύει την ψυχή από οποιοδήποτε κακό.
 
* Ο φθόνος των Ιουδαίων έναντι του Ιησού για τα θαύματα, απομακρύνει την ψυχή από την αληθινή πίστη. Εκείνοι παραμένουν δούλοι στην τυπικότητά τους, ενώ η αγαθοεργία ευλογείται πάντοτε. 
* Η ζωή μας ας παραδίδεται στα χέρια του Παντοδύναμου Θεού και στην Πρόνοιά Του με απόλυτη εμπιστοσύνη και συνεργασία με τον Χριστό «μηκέτι μάρτανε».

Τελικά οι δυσκολίες μας βοηθούν να αναθεωρήσουμε την πορεία της ζωής μας και να την προσανατολίσουμε στο σωστό κέντρο, που είναι η αγάπη του Τριαδικού Θεού. Μας βοηθά να στραφούμε με αγάπη προς τον Κύριο και Θεό μας, ο οποίος σταυρώθηκε για μας και αναστήθηκε για να μας παραδειγματίσει με τη θυσία Του, ώστε να αξιολογήσουμε σωστά την σχέση μας μαζί Του.






Κοντκιον. χος γ’. – Παρθνος σμερον
Τν ψυχν μου Κριε, ν μαρταις παντοαις, κα τποις πρξεσι, δεινς παραλελυμνην, γειρον τ θεϊκ σου πιστασίᾳ, ς περ κα τν Παρλυτον, γειρας πλαι, να κρζω σεσωσμνος, Οκτρμον δξα, Χριστ, τ κρτει σου.

 

κ τς ερς Μονς