Προσκύνημα μικρών παιδιών στην Ιερά Μονή Κατερινούς


 «φετε τ παιδία κα μν κωλύετε ατ λθεν πρός με,
τν γρ τοιούτων στν βασιλεία τν ορανν» (Ματθ.ιθ'14)
Και «άν μή στραφτε καί γένησθε ς τά παιδία…»

 
Στην ερώτηση των μαθητών: «τίς ρα μείζων στίν ν τ βασιλεία τν ορανν;» ο Χριστός έστησεν ένα παιδίον εν μέσω αυτών και είπεν: «άν μή στραφτε καί γένησθε ς τά παιδία, ο μή εσέλθητε ες τήν Βασιλείαν τν ορανν, στις ον ταπεινώση αυτόν ς τ παιδίον τοτο, οτος στίν μείζων ν τ βασιλεί τν ορανν» (Μτ. 18, 1-4).

Αυτός ο λόγος του Χριστού είναι θεμελιώδης για την πνευματική ζωή του χριστιανού. Τα παιδιά έχουν ταπείνωση κι εμπιστεύονται τους γονείς τους, υπακούουν χωρίς να τους κρίνουν. Η μικρή καρδιά τους είναι αγνή και καθαρή, είναι γεμάτη αγάπη, πραγματική αγάπη για όλους. Τα παιδιά δεν υπερηφανεύονται, πιστεύουν χωρίς να βασίζονται στη λογική. Η καθαρή τους καρδιά ξέρει να ξεχωρίζει το καλό από το κακό και δέχεται με εμπιστοσύνη μόνο το καθαρό.

Και βέβαια ο Χριστός μας ζητεί να οδηγούμε τα παιδιά κοντά Του, στην Εκκλησία Του, διότι η ένθεη παιδεία και χριστιανική αγωγή οδηγεί στο Χριστό. Η παιδική ψυχή, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας, αναζητάει τον Θεό. Εμείς τους Τον δείχνουμε και τα οδηγούμε στην Εκκλησία;

Αν κι εμείς νιώσουμε τον Θεό ως Πατέρα μας, αν συναισθανθούμε βαθιά μέσα μας ότι είμαστε όχι απλώς το δημιούργημα αλλά τα παιδιά του Θεού, τότε θα ζούμε χωρίς να πνιγόμαστε στις μέριμνες και τις φροντίδες για τη ζωή αυτή. Τα μικρά παιδιά μας δίνουν το μήνυμα της ταπείνωσης και της πραότητας, γιατί αυτή η ταπείνωση των παιδιών μας ανοίγει το δρόμο για τη Βασιλεία των Ουρανών. Η ταπείνωση μας κάνει να είμαστε σαν τα παιδιά.

Τη σχέση αυτή να βλέπουμε το Θεό - Πατέρα προβάλλει με έμφαση η Εκκλησία μας. Μπαίνοντας μέσα στον ναό, μας υποδέχεται ανοιχτή η αγκαλιά της Παναγίας της Θεοτόκου, που ως αδέλφια του Ιησού, την αισθανόμαστε κι εμείς Μητέρα μας.

Την ημέρα Πέμπτη το πρωϊ, 11 Απριλίου 2019 στην Παναγία μας πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη με 40 μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο του 16ο Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, με 4 νηπιαγωγούς και την προϊσταμένη κ. Γιάννα Τηλιγάδα. Το μοναστήρι γέμισε από τις αγνές παιδικές φωνές για 3 περίπου ώρες. Τα παιδιά, αφού άφησαν τις τσάντες τους στο αρχονταρίκι, προσήλθαν με χαρά να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τι είναι η εκκλησία και ποιος ο ρόλος της Παναγίας. Με ευλάβεια προσκύνησαν την Παναγία και πήραν την αναμνηστική εικόνα της. Πήραν το πρόγευμά τους, ξεναγήθηκαν στην κειμηλιοθήκη-βιβλιοθήκη κι έπαιξαν ευτυχισμένα στην αυλή της Μονής.

Συγχαίρουμε την προϊσταμένη με τις νηπιαγωγούς και τους γονείς των παιδιών, που επέλεξαν για προσκύνημα το Μοναστήρι της Κατερινούς. Η πνευματική ωφέλεια πιστεύουμε ότι θα είναι καθοριστική για τα παιδιά τους.
















κ τς ερς Μονς