Ἀπό τὴν Γ΄ Στάση τῶν Χαιρετισμῶν τῆς Θεοτόκου


 «Χαρε, δένδρον γλαόκαρπον, ξ ο τρέφονται πιστοί·
χαρε, ξύλον εσκιόφυλλον, φ᾿ ο σκέπονται πολλοί.»

(=Χαίρε εσύ που είσαι το δένδρο με καρπό τον Χριστό, από τον οποίον τρέφονται οι πιστοί μεταλαμβάνοντας την γλυκύτητά του. Είσαι ακόμα το δένδρο με πλατύ φύλλωμα παντοδυνάμου προστασίας, που δίνει ίσκιο και σκεπάζει πολλούς.)



Πράγματι η Παναγία είναι το γλυκό καταφύγιο για προστασία, στήριξη, παρηγοριά και αγάπη. Κάθε άνθρωπος κοντά της γίνεται παιδί και την νιώθει Μητέρα. Η γλυκιά μορφή της χαρίζει την ελπίδα στους απελπισμένους, χαρά και γαλήνη στους θλιμμένους, ανάπαυση στους κουρασμένους, δύναμη και θάρρος στους δειλούς, υπομονή στους ταραγμένους. Το βλέμμα της είναι πνευματικό, ταπεινό και θεϊκό, θλιμμένο αλλά και χαροποιό, συμπονετικό αλλά και αυστηρό, ελπιδοφόρο, καλωσυνάτο, ευγενικό, συγκαταβατικό.

Η Παρθένος Μαρία με όλες τις αρετές και περισσότερο με την ταπείνωσή της, συνέβαλε στο θεϊκό σχέδιο, ώστε να γίνει Μητέρα του Θεού και μετά την συγκρότηση της Εκκλησίας, Μητέρα όλων των ανθρώπων. Κατέστη το μέγα πρότυπο μετά τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό για κάθε χριστιανό, λαϊκό ή μοναχό, για την γυναίκα και μητέρα, τη νέα ή την υπέργηρη, την έγγαμη ή άγαμη. Προσωποποιεί την αγνότητα, την στοργή, την άμετρη φιλανθρωπία και καλωσύνη, την ευγένεια, την υπομονή, την πραότητα, την ταπείνωση, την συμπαράσταση σε κάθε θλίψη και πόνο. 

Η καταφυγή όλων των πιστών στην Κεχαριτωμένη Θεοτόκο προσφέρει ανεκλάλητη χαρά και ειρήνη, χαρίζει πίστη κι ελπίδα, υπομονή και αγάπη, προστασία και ασφάλεια, παράδοση στο θέλημά της και επανάπαυση. Όλα αυτά τα δώρα της Παναγίας τα ψάλλουμε στον Ακάθιστο Ύμνο της.




πό τν Ωδή στ΄. Κανών τς Θεοτόκου.
«Χαρς δοχεον, σο πρέπει χαίρειν μόν».

δού σοι, Χαρε, κραυγάζομεν, λιμν μν γενο θαλαττεύουσι, κα ρμητήριον, ν τ πελάγει τν θλίψεων, κα τν σκανδάλων πάντων το πολεμήτορος. [=Νά, σ σένα (Παναγία μας) φωνάζουμε δυνατ τ χαρε· γίνε λιμάνι σ μς πο ταξιδεύουμε στ θάλασσα τς ζως κα ρμητήριο στ πέλαγος τν θλίψεων κα λων τν παγίδων το χθρο μας (το διαβόλου).]

Χαρς ατία χαρίτωσον, μν τν λογισμν το κραυγάζειν σοι· Χαρε φλεκτος βάτος, νεφέλη λόφωτε, τος πιστος παύστως πισκιάζουσα.  [=σ πο εσαι ατία χαρς, γέμισε μ τ χάρη σου τ σκέψη μας γι ν σο φωνάζουμε δυνατά· χαρε φλεκτη βάτος, κα λόφωτη νεφέλη, πο διάκοπα πισκιάζεις τος πιστούς.]

 
 
κ τς ερς Μονς