Περί μετανοίας (5ος Λόγος Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος)


  Μετάνοια σημαίνει ανανέωση του βαπτίσματος.  Μετάνοια σημαίνει συμφωνία με τον Θεό για μία νέα ζωή. Μετανοών σημαίνει αγοραστής της ταπεινώσεως. Μετάνοια σημαίνει μόνιμος αποκλεισμός κάθε σωματικής παρηγοριάς. Μετάνοια σημαίνει σκέψεις αυτοκατακρίσεως, αμεριμνησία για όλα τα άλλα και μέριμνα για την σωτηρία του εαυτού μας. Μετάνοια σημαίνει θυγατέρα της ελπίδας και αποκήρυξη της απελπισίας. Μετανοών σημαίνει κατάδικος απαλλαγμένος από αισχύνη. Μετάνοια σημαίνει συμφιλίωση με τον Κύριο με έργα αρετής αντίθετα με τα παραπτώματά μας. Μετάνοια σημαίνει καθαρισμός της συνειδήσεως. Μετάνοια σημαίνει θεληματική υπομονή όλων των θλιβερών πραγμάτων. Μετανοών σημαίνει επινοητής τιμωριών του εαυτό του. Μετάνοια σημαίνει υπερβολική τιμωρία της κοιλιάς με την νηστεία και κτύπημα της ψυχής με υπερβολική συναίσθηση...



Διηγείται ο Άγιος: «Είδα και θαύμασα και μακάρισα αυτούς που έπεσαν και πενθούν, περισσότερο από εκείνους που δεν έπεσαν και δεν πενθούν για τον εαυτό τους, διότι με την πτώση τους σηκώθηκαν και στάθηκαν σε μία κατάσταση που δεν κινδυνεύουν πλέον».


Είδα ψυχές που έρεπαν με μανία στους σαρκικούς έρωτες. Αυτές λοιπόν, αφού έλαβαν αφορμή μετανοίας από την γεύση του αμαρτωλού έρωτα, μετέτρεψαν αυτόν σε έρωτα προς τον Κύριο. Έτσι ξεπέρασαν αμέσως κάθε αίσθημα φόβου και κεντρίσθηκαν στην άπληστη αγάπη του Θεού. Γι’ αυτό και ο Κύριος στην αγνή εκείνη πόρνη (Λουκ.7, 37, 48) δεν είπε ότι φοβήθηκε, αλλά «ότι αγάπησε πολύ» και κατόρθωσε εύκολα να αποκρούσει τον έναν έρωτα με τον άλλο.

Δεν είναι δυνατόν σ’ εμάς που πέσαμε στον λάκκο των ανομιών, να ανελκυσθούμε από εκεί, εάν δεν καταδυθούμε στην άβυσσο της ταπεινώσεως των μετανοούντων..
 
Σημείο της πραγματικής και επιμελούς μετανοίας είναι να θεωρούμε τον εαυτό μας άξιο για όλες τις θλίψεις που μας συμβαίνουν, τις ορατές που προέρχονται από τα πράγματα και τους ανθρώπους και τις απάτες, που προέρχονται από τους δαίμονες και για πολύ περισσότερες…

Με την μελέτη και την περισυλλογή μου θα ανάψει μέσα μου πυρ» (Ψαλμ. λη΄ 4). Μάλλον με την μετάνοιά μου θα ανάψει μέσα μου το πυρ της προσευχής, και αυτό θα κάψει κάθε αμαρτία στην παρούσα ζωή.

Εσύ που μετανόησες, ανέβηκες στην πέμπτη βαθμίδα. Καθάρισες με την μετάνοια τις πέντε αισθήσεις και με την εκούσα τιμωρία γλύτωσες την ακούσια.



 Ἐκ τς ερς Μονῆς