Η Ανάσταση του Χριστού (2019)


«Δετε λάβωμεν Φς κ το νεσπέρου Φωτός
καί δοξάσωμεν Χριστόν τόν ναστάντα κ νεκρν!»


Ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός έγινε άνθρωπος και με την Ανάστασή Του έλυσε του θανάτου το κράτος, άνοιξε τις Πύλες του Παραδείσου και μας έκαμε τέκνα Θεού, τέκνα της Αναστάσεως και κοινωνούς της θείας αθανασίας. Έτσι μας λύτρωσε από τον θάνατο και την απόγνωση και μας χάρισε την ελπίδα της εκ νεκρών αναστάσεώς μας.

Αν ενωθούμε με τον Αναστάντα Κύριο, όσες δοκιμασίες κι αν υποστούμε στην παρούσα ζωή, θα συμμετέχουμε στη Ζωή και στον Σταυρό του Νικητή Χριστού και θα ελπίζουμε στη χαρά της Αναστάσεως. Διότι με τον ζωηφόρο θάνατό Του και την Ανάστασή Του ο Χριστός άλλαξε τη φύση του θανάτου. Τον έκαμε πέρασμα στην αιωνιότητα. Πάσχα σημαίνει διάβαση, είναι η διάβαση από τον θάνατο στη ζωή, γι’αυτό ο Ιερός Χρυσόστομος διασαλπίζει: «Μηδείς φοβείσθω θάνατον, λευθέρωσε γάρ μς το Σωτρος θάνατος».

Η Ανάσταση του Κυρίου εκπέμπει Φως και Χαρά, διότι μηνύει την πνευματική αγαλλίαση με τη συμμετοχή μας στη συντριβή του θανάτου και τον θρίαμβο του Θεανθρώπου Χριστού. Η πίστη στον Αναστημένο Χριστό και Θεό, μας μεταμορφώνει, μας ειρηνεύει, μας φωτίζει το σκότος της ψυχής από τις αμαρτίες μας, μας δίνει νόημα στη ζωή. Μας χαρίζει την δύναμη να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα της ζωής μας μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας. 
 
Για τον πιστό ορθόδοξο χριστιανό όλη η ζωή είναι Πάσχα και εορτή, διότι όλη η ζωή του φωτίζεται, χαριτώνεται και αγιάζεται από την Χάρη του Αναστάντος Χριστού, ο οποίος είναι «τό φς, λήθεια κα ζωή» (ω. 8,12-14,6) του κόσμου. 


Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας συμβουλεύει: «Καθαρθμεν τς ασθήσεις κα ψόμεθα, τ προσίτ φωτ τς ναστάσεως, Χριστν ξαστράπτοντα, κα χαίρετε φάσκοντα, τρανς κουσόμεθα, πινίκιον δοντες». Μας συνιστά να καθαρίσουμε τις αισθήσεις μας (με αγνότητα προθέσεως, δύναμη πίστεως και φωτισμό αγάπης και ταπείνωσης), για να μπορέσουμε να δούμε τον Χριστό τον Αναστημένον από τον τάφο.

Ευχόμαστε ολόψυχα η Ανάσταση του Κυρίου μας να γίνει και δική μας πνευματική ανάσταση, το πέρασμά μας στη χαρά, στην αληθινή και αγία ζωή, στον ίδιο τον Χριστό και στην αιωνιότητα.



Χριστός νέστη! ληθς νέστη!
Χρόνια Πολλά γιασμένα, κι ναστημένα!


 Ἡ Καθηγουμένη Μαριάμ Μοναχή
κα ο σν μοί δελφές