Κυριακή Ε’ των Νηστειών 2019 – Οσία Μαρία η Αιγυπτία


 Μία από τις πιο αξιοθαύμαστες γυναικείες ασκητικές μορφές είναι και η οσία Μαρία η Αιγυπτία. Κάθε χριστιανός που διαβάζει τη ζωή της συγκλονίζεται από την τεράστια αγωνιστική δύναμη της μετάνοιάς της, αφού κατάφερε να ξεπεράσει την ανθρώπινη φύση και απόκτησε πάνω στη γη, ζωή υπεράνθρωπη και αγγελική. Τόσο υψώθηκε με την απάθεια, ώστε περπατούσε πάνω στα νερά του ποταμού, χωρίς να βυθίζεται. Όταν προσευχόταν, σηκωνόταν από τη γη ψηλά και στεκόταν μετέωρη στον αέρα. Σαράντα οκτώ ολόκληρα χρόνια έζησε με σκληρή άσκηση, νηστεία, αγρυπνία, προσευχή και πνευματική λατρεία. Η οσία Μαρία κατάπληκτη από το μεγαλείο της μακροθυμίας και της αγάπης του Θεού, δεν έπαψε ούτε μία στιγμή να μην εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς την άπειρη ευσπλαχνία Του και την ευχαριστία της στη βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποία έβαλε εγγυήτρια για τη σωτηρία της.
 

Η Εκκλησία μας την έχει ως υπόδειγμα μετανοίας σε όλους τους πιστούς, γιατί μας  αποκάλυψε το νόημα της αληθινής μετάνοιας και συγγνώμης και πόσο απέραντη είναι η αγάπη του Θεού για τους ανθρώπους. Η μνήμη της προβάλλεται προς το τέλος της Σαρακοστής, για πνευματική αφύπνιση και βαθύ προβληματισμό. Η οσία Μαρία μνημονεύεται την 1η Απριλίου, ημέρα της κοιμήσεώς της, αλλά και την Ε΄ Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.


Περισσότερα ακούστε από την ραδιοφωνική εκπομπή…







πολυτκιον. χος πλ. δ’.
ν σοί Μτερ κριβς διεσώθη τό κατ εκόνα· λαβοσα γάρ τόν σταυρόν, κολούθησας τ Χριστ, καί πράττουσα δίδασκες, περορν μν σαρκός, παρέρχεται γάρ· πιμελεσθαι δέ ψυχς, πράγματος θανάτoυ· διό καί μετά γγέλων συναγάλλεται, σία Μαρία τό πνεμά σου.



Δοξαστικόν. χος α’. διμελον
Οκ στιν Βασιλεα το Θεο βρσις κα πσις λλ δικαιοσνη κα σκησις, σν γιασμ, θεν οδ πλοσιοι εσελεσονται ν ατ, λλ’ σοι τος θησαυρος ατν ν χερσ πεντων ποτθενται. Τατα κα Δαυΐδ Προφτης διδσκει λγων. Δκαιος νρ λεν λην τν μραν, κατατρυφν το Κυρου   κα τ φωτ περιπατν ς ο μ προσκψ, τατα δ πντα, πρς νουθεσαν μν γγραπται πως νηστεοντες, χρησττητα ποισωμεν,  κα δη μν Κριος ντ τν πιγεων τ πουρνια.



κ τς ερς Μονς