Ο Μέγας Κανών (2019)


 «Ψυχή μου, ψυχή μου, νάστα, τί καθεύδεις;
τ τέλος γγίζει κα μέλλεις θορυβεσθαι
νάνηψον ον να φείσηταί σου Χριστός Θεός,
πανταχο παρών κα τ πάντα πληρν.»


Τον Μέγα Κανόνα τον συνέθεσε ο άγιος Ανδρέας ο Ιεροσολυμίτης, αρχιεπίσκοπος Κρήτης, αξιόλογος εκπρόσωπος της εκκλησιαστικής ποιήσεως. Είναι ένας υπέροχος και κατανυκτικότατος ύμνος, ο οποίος ψάλλεται την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τμηματικά την Καθαρή Εβδομάδα και ολόκληρος την Πέμπτη της Ε΄ εβδομάδας της Μ. Τεσσαρακοστής. Σκοπός της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι να οδηγήσει τους πιστούς σε νήψη, συντριβή και συναίσθηση της αμαρτωλότητος και μετάνοια προσεγγίζοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου. Είναι ο κατ’ εξοχήν ύμνος της μετανοίας και της εξομολόγησης.



Ο Κανών αυτός ονομάζεται μέγας, διότι έχει πλήθος τροπαρίων και είναι εκτενέστερος όλων των άλλων Κανόνων της Ορθοδόξου Υμνογραφίας. Οι άλλοι Κανόνες έχουν συνήθως τρία ή τέσσερα τροπάρια σε κάθε ωδή, αυτός έχει άνω των 20 τροπαρίων σε κάθε ωδή. Η Β’ ωδή έχει 41 τροπάρια. Συνολικά τα τροπάρια του Μεγάλου Κανόνα είναι 250 και οι ειρμοί 11. Ο Κανών ψάλλεται σε ήχο πλάγιο του Β΄. Είναι κατανυκτικός και γλυκύτατος, εκφράζει το πένθος και τη βαθιά συντριβή της ψυχής και αποπνέει τη μετάνοια για το βάρος της αμαρτίας και την αποστασία του ανθρώπου από το Θεό. Τελικά το πένθος και ο θρήνος αυτός της ψυχής διά της μετανοίας ανοίγει το δρόμο της επιστροφής στην αγκαλιά του Θεού. 



Αυτό ακριβώς είναι και το θέμα του κανόνα, όπως αναφέρεται στο Συναξάρι της ημέρας: η παρουσίαση της τραγικής καταστάσεως του ανθρώπου της πτώσεως και της αμαρτίας και η θερμή παρακίνησή του να μετανοήσει και να επιστρέψει κοντά στον ζώντα και αληθινό Θεό.




δ α. χος πλ. β. Ερμός.
Βοηθς κα σκεπαστς γένετό μοι ες σωτηρίαν·
οτός μου Θεός, κα δοξάσω ατόν·
Θες το Πατρός μου, κα ψώσω ατόν·
νδόξως γρ δεδόξασται.



δ ε. Ερμός.
κ νυκτς ρθρίζοντα, Φιλάνθρωπε,
φώτισον, δέομαι, κα δήγησον κμέ,
ν τος προστάγμασί σου· κα δίδαξόν με, Σωτήρ,
ποιεν τ θέλημά σου.

δ ζ. Ερμός.
μάρτομεν, νομήσαμεν, δικήσαμεν νώπιόν σου·
οδ συνετηρήσαμεν, οδ ποιήσαμεν,
καθς νετείλω μν. λλ μ παραδης μς
ες τέλος, τν Πατέρων Θεός.




 Ἐκ τς ερς Μονς