Η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Κατερινούς


Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι ένα αριστούργημα βυζαντινής ποιήσεως. Θαυμάζει κανείς την ομορφιά του λόγου, αλλά περισσότερο την αγάπη προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που απορρέει από τα πανέμορφα λόγια του υπέροχου αυτού ύμνου. Περικλείουν τη βασική διδασκαλία της Ορθοδόξου πίστεως για το Χριστό, την ενανθρώπισή του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου να ενωθεί με το Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από τον Χριστό και την Παναγία σ’ αυτόν τον αγώνα.
 

 Όλες οι Εκκλησίες και τα Μοναστήρια συγκεντρώνουν κάθε Παρασκευ βράδυ, κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής, ένα πλήθος κόσμου. 

Έτσι και στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Κατερινούς ένα πλήθος κόσμου συνέρευσε για να προσκυνήσει, να παρακαλέσει, αλλά και να υμνήσει την Παναγία για την προσφορά της στους ανθρώπους. Στις 22 Μαρτίου 2019, τέσσερα τουριστικά λεωφορεία από Πάτρα και Αγρίνιο, περίπου 200 πιστοί κατέφθασαν στο Μοναστήρι από νωρίς για την αγαπημένη αυτή ακολουθία της Παναγίας. Ανάμεσα στους προσκυνητές από την Πάτρα ήταν και τα 20 μέλη της Χορωδίας γυναικών «η Πανύμνητος», με μαέστρο την κ. Αφροδίτη Χρυσανθακοπούλου, πανέτοιμες να ψάλλουν τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο. Οι εξαίρετοι ύμνοι με τις αρμονικές φωνές συντονίσθηκαν με τους χτύπους της κάθε ψυχής και ανέπεμψαν τις προσευχές τους στην Κυρία Θεοτόκο για τα προσωπικά και πάμπολλα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο μας. Και η γλυκύτατη Παναγία, η παγκόσμιος χαρά πλήρωσε όλες τις ψυχές με τα αγαθά που Εκείνη γνωρίζει ότι χρειάζεται η καθεμιά, για να συνεχίσει τον αγώνα της. Η κατανυκτική αυτή ακολουθία των Χαιρετισμών έκλεισε με το μήνυμα της αληθινής χαράς κι ευτυχίας, η οποία βρίσκεται μόνο κοντά στο Θεό, στην Παναγία και στους Αγίους τη Εκκλησίας μας.








Κοντκιον. χος πλ. δ’.
Τ περμάχ στρατηγ τά νικητήρια, ς λυτρωθεσα τν δεινν εχαριστήρια, ναγράφω σοι Πόλις σου Θεοτόκε. λλ ς χουσα τό κράτος προσμάχητον, κ παντοίων με κινδύνων λευθέρωσον, να κράζω σοι· Χαρε νύμφη νύμφευτε.



κ τς ερς Μονς