Προσκυνηματική Επίσκεψη του Γυμνασίου Γαβαλούς στην Ιερά Μονή Κατερινούς


 Το Γυμνάσιο Γαβαλούς συμμετέχοντας στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus, με θέμα το περιβάλλον, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Πολιτισμό τεσσάρων χωρών οργάνωσε τη φιλοξενία 21 μαθητών και 6 καθηγητών από τις χώρες Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία. Από αυτό το πρόγραμμα, 45 Μαθητές με τους καθηγητές τους και τον Διευθυντή του Σχολείου Γαβαλούς κ. Δανιά Βασίλειο, επισκέφθηκαν το Μοναστήρι της Παναγίας της Κατερινιώτισσας την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019 το μεσημέρι. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την Γερόντισσα της Μονής με διερμηνέα την καθηγήτρια των Γαλλικών του Σχολείου κ. Ουρανία Τηλιγάδα. Γνωστοποιήθηκε η  ιστορικότητα του μοναστηριού, εφόσον διατηρείται σήμερα το κτιριακό συγκρότημα του 1770 και επισημάνθηκε η μακραίωνη προσφορά της Μονής στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μετέπειτα. 


 Η Ιερά Μονή Κατερινούς διά μέσω των αιώνων υπήρξε πνευματική εστία, εθνική, κοινωνική και μορφωτική. Ανέπτυξε πλούσια πνευματική, επαναστατική, οικονομική και φιλανθρωπική δραστηριότητα. Σε καιρούς εσχάτης πενίας και δυστυχίας, στήριζε ανθρώπους αδικημένους και κατατρεγμένους, έτρεφε  πεινασμένους, περιέθαλπε λαβωμένους, πρόσφερε λόγο παραμυθίας σε κάθε προσερχόμενο πιστό. Και σήμερα επιτελεί το πνευματικό και πολιτιστικό της έργο με την ιεραποστολή μέσα από το μοναχικό της πρόγραμμα.

Μετά το μοναστηριακό κέρασμα, οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου επισκέφθηκαν την Κειμηλιοθήκη-Βιβλιοθήκη της Μονής και περιεργάσθηκαν τα κειμήλια και τα βιβλία, που μαρτυρούν την ιστορία και την προσφορά της μονής στο πέρασμα των αιώνων.









κ τς ερς Μονς