Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία Γ΄ Εβδομάδος των Νηστειών στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς

Η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία είναι Λειτουργία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία τα δώρα είναι καθαγιασμένα, προηγιασμένα, από προηγούμενη Λειτουργία. Κατά την ακολουθία του εσπερινού, προστίθεται η παράθεση των δώρων, οι προπαρασκευαστικές ευχές, η θεία Κοινωνία και η ευχαριστία. Το όλο πλαίσιο της Τεσσαρακοστής προσδίδει ένα έντονο πένθιμο χαρακτήρα. Τα τροπάρια είναι κατανυκτικά, οι ιερείς φέρουν πένθιμα άμφια, η αγία Τράπεζα και τα τίμια δώρα είναι σκεπασμένα με μαύρα ή μωβ καλύμματα, όπως όλη η Εκκλησία εσωτερικά και οι ευχές είναι γεμάτες ταπείνωση και πνεύμα μετανοίας.
 
Η ψαλμωδία του δευτέρου στίχου του 140ου ψαλμού «Κατευθυνθήτω προσευχή μου ς θυμίαμα νώπιόν σου· παρσις τν χειρν μου θυσία σπερινή», ενώ ο ιερέας θυμιά την Αγία Τράπεζα, ψάλλεται μετά από τα αναγνώσματα έξι φορές, από τον ιερέα και τους χορούς και προσδίδει απόλυτη κατάνυξη και πόθο προσευχής για ένωση κάθε ψυχής με τον Πανοικτίρμονα Πατέρα γης και ουρανού.

Η Θεία Λειτουργία αποκορυφώνεται στη μεταφορά των Προηγιασμένων Δώρων από την Πρόθεση στο Θυσιαστήριο, ενώ οι πιστοί προσπίπτουν γονυκλινείς και ο χορός συνοδεύει με τον αρχαίο ύμνο: «Νν α δυνάμεις τν ορανν σν μν οράτως λατρεύουσιν· δού γρ εσπορεύεται βασιλεύς τς δόξης. δού θυσία μυστική τετελειωμένη δορυφορεται. Πίστει κα πόθω προσέλθωμεν, να μέτοχοι ζως αωνίου γενόμεθα. λληλούϊα».
 

Η πνευματική ατμόσφαιρα της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας υποβοηθά τον πιστό και συνειδητό χριστιανό στον καλό αγώνα της Τεσσαρακοστής, με τη νηστεία, την συντριβή, την προσευχή και την ελεημοσύνη, για να επέλθει η κάθαρση των παθών με τη μυστηριακή ζωή, να βιώσουμε την Ανάσταση του Χριστού και να γίνουμε μέτοχοι της αιωνίου ζωής.

Μέσα σε αυτό το κατανυκτικό κλίμα τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην Ιερά Μονή Κατερινούς, την Τετάρτη Γ΄ Νηστειών, με προσκυνητές/τριες από τον Σύλλογο Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα», με υπεύθυνη την κ. Βιολέττα Κ. Πλέσσα. Η ευλαβική παρουσία και η αγάπη τους συνέβαλε να τελεσθεί με ιεροπρέπεια και κατάνυξη η Θεία Λειτουργία για την πνευματική οικοδομή όλων. Ακολούθησε η φιλοξενία στο αρχονταρίκι και η ξενάγηση στην Κειμηλιοθήκη-Βιβλιοθήκη της Μονής.














κ τς ερς Μονς