Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου!


 Η 25η Μαρτίου, ημέρα εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έχει ορισθεί και ημέρα μνήμης και τιμής των ηρώων του 1821!Εορτάζεται ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επαναστάσεως κατά του Τουρκικού ζυγού, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη «ς εαγγελιζομένη τν πολιτικήν λύτρωσιν το λληνικο θνους».
 


Η πρόταση εορτασμού έγινε το 1834, από τον Παναγιώτη Σούτσο, ενώ καθιερώθηκε επίσημα το 1838, με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 της Κυβέρνησης Όθωνα. Είναι διπλός εορτασμός και συνδέεται άμεσα η Ορθόδοξη πίστη με τη σωτηρία του ελληνικού Έθνους.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου επιφέρει τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και όταν δεχόμαστε τα προοίμια της σωτηρίας μας, επέρχεται και ο προσωπικός μας ευαγγελισμός.

Η εθνική εορτή του 1821 μας θυμίζει τα πατροπαράδοτα ιδανικά της φιλοπατρίας και της Ορθοδόξου Πίστεως, διότι με τη σύζευξη αυτών των δύο επετεύχθη η απελευθέρωση. 



Η 25η Μαρτίου 1821 είναι ένα φωτεινό ορόσημο στην πορεία του Ελληνικού μας Έθνους. Φέρνουμε στο νου μας την ολοζώντανη Ιστορία μας, τη γενναιοψυχία του Έλληνα, την αγάπη του για τον Χριστό και την Ελλάδα, που άφησε κατάπληκτη ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η σκλαβιά, ο εξευτελισμός, η βάρβαρη καταπίεση του κατακτητή οδήγησαν τους προγόνους μας στην εθνική αυτοσυνειδησία. Η σημερινή μας κατάσταση, μας επιβάλλει να γυρίσουμε πίσω και να θυμηθούμε τους εθνικούς μας ήρωες, να εμποτισθούμε από τον ηρωϊσμό τους, την αποφασιστικότητά τους και την αυτοθυσία τους για τα Μεγάλα ιδανικά του Γένους μας. Η εθνική εορτή ας μας δώσει το φωτεινό εκείνο μήνυμα να γυρίσουμε κι εμείς σήμερα στα μεγάλα ιδανικά, για να αντιμετωπίζουμε τον ευτελισμό και την κάθε είδους υποδούλωση. Αυτό το χρέος μας θυμίζει ο Κωστής Παλαμάς:
«χρωστάμε σε όσους πέρασαν, θα ‘ρθουν και θα περάσουν
Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.»

Διότι θα πει ο Γ. Σεφέρης:
«σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι 
σαν να σβήνεις ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.»




κ τς ερς Μονς