Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης


 Εορτάζει 8 Φεβρουαρίου και
8 Ιουνίου η ανακομιδή των λειψάνων του.
 



Στρατιωτικός άγιος του 4ου αι. και Αρχιστράτηγος της Ηράκλειας του Πόντου από τα Ευχάϊτα της Γαλατίας στη Μ. Ασία. Έλαβε παιδεία Ελληνοχριστιανική, μελετώντας τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Διακρινόταν για το παράστημά του, το σεμνό του ήθος αλλά και την ρητορική του ικανότητα.

Ανεδείχθη αληθινός ήρωας με μεγαλείο ψυχής, καλός Αγωνιστής και Διδάσκαλος της νέας Πίστης του Χριστού, γνήσιος και πιστός χριστιανός, Μεγαλομάρτυρας της Ορθοδόξου πίστεως.

Όταν ο Λικίνιος το 320 μ.Χ. έμαθε ότι είναι χριστιανός, ο Θεόδωρος τον προσκάλεσε να έλθει στην Ηράκλεια, όπου όμως ο βασιλιάς του ζήτησε να θυσιάσει δημόσια στα είδωλα. Ο Θεόδωρος αρνήθηκε και του ζήτησε να του δώσει τα χρυσά και αργυρά αγαλματίδια των θεών, για να τα προσφέρει θυσία στον οίκο του ιδιωτικά και μετά να προσφέρει δημόσια τις θυσίες. Πράγματι, ο Θεόδωρος έλαβε τα αγαλματίδια, τα τεμάχισε και τα μοίρασε στους πτωχούς. Για τον λόγο αυτό ο Λικίνιος διέταξε να τον συλλάβουν και αφού τον απείλησε, προσπάθησε να τον μεταπείσει. Ο Θεόδωρος όμως δεν επηρεάστηκε και δεν παρασύρθηκε από το δέλεαρ των αυτοκρατορικών λόγων, τήρησε με πιστότητα το λόγο του Κυρίου: «Τι φελήσει νθρωπον, άν κερδίση τν κόσμον κα ζημιωθ τν ψυχήν ατο, τ δώσει νθρωπος ντάλλαγμα τς ψυχς ατο;» (Μρκ.η΄, 36-37).

Αμέσως τον υπέβαλαν σε πολυειδείς τιμωρίες και μαρτύρια και στο τέλος τον αποκεφάλισαν. Το σκήνωμά του μετετέθη στις 8 Ιουνίου, από την Ηράκλεια στα Ευχάϊτα, την πατρίδα του. 

 
πολυτκιον.  χος δ’. ψωθείς ν τ Σταυρ.
Στρατολογία ληθε θλοφόρε, το ορανίου στρατηγς βασιλέως, περικαλλς γεγένησαι Θεόδωρε, πλοις γρ τς πίστεως, παρετάξω μφρόνως, κα κατεξωλόθρευσας, τν δαιμόνων τ στίφη, κα νικηφόρος φθης θλητής, θεν σ πίστει, ε μακαρίζομεν.



κ τς ερς Μονς