Αγία Φωτεινή Σαμαρείτις (26 Φεβρουαρίου και Κυριακή μετά το Πάσχα)


Υπόδειγμα μετανοίας και πίστεως
 


Η συνάντηση της αγίας Φωτεινής με τον Κύριο άνοιξε το δρόμο στην ψυχή της αμαρτωλής γυναίκας, η οποία υπέστη τη μεγάλη μεταστροφή, οπότε ακολούθησε με συναίσθηση, ταπείνωση και ειλικρίνεια τα μονοπάτια της Χάριτος. Αναγνώρισε την αμαρτωλότητά της, βλέποντας κατάματα τον Μεσσία και πρόβαλε την πνευματική της δίψα. Δέχθηκε με γενναιότητα την αποκάλυψη του Θεού ότι είναι αμαρτωλή, φωτίσθηκε, αγιάσθηκε, λυτρώθηκε. Η ζωή της έκτοτε αποτελεί ένα θαύμα του Θεού. 


Η ιστορία της Σαμαρείτιδας αποδεικνύει τη δύναμη της μετανοίας και της φλογερής πίστης. Η μακαρία αυτή γυναίκα, μετά την Ανάληψη του Κυρίου και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, βαπτίστηκε από τους Αποστόλους μαζί με τους δυο γιούς της και τις πέντε αδελφές της και ονομάσθηκε Φωτεινή. Όλοι μαζί ακολούθησαν τους Αποστόλους, κήρυτταν την πίστη του Χριστού, από τόπο σε τόπο και από χώρα σε χώρα. Συνετέλεσαν ώστε να γυρίσουν πολλοί ειδωλολάτρες από την ασέβεια στην πίστη του Χριστού. Η Αγία Φωτεινή, με τη συνοδεία των γιών της και των αδερφών της, με απόλυτη πίστη και ευγνωμοσύνη στον Ευεργέτη Κύριο, ανέλαβε το έργο της ιεραποστολής. Κήρυξε στη Σμύρνη, στη Συρία, στη Φοινίκη, στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο, στην Καρχηδόνα, στη Ρώμη. Στη Σμύρνη, κήρυξε τόσο φλογερά, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστέψουν στο Χριστό. Γι’ αυτό, έπειτα οι κάτοικοι της Σμύρνης, από ευγνωμοσύνη προς την αγία Φωτεινή, λέγεται ότι έκτισαν μέσα σε 40 μέρες τον περίλαμπρο ναό της Αγίας Φωτεινής. 


 Η θαυμαστή συνάντηση με τον Χριστό, την ανέστησε και την επισκέφθηκε η Χάρις του Θεού. Τελικά στεφανώθηκε με το αμάραντο στεφάνι της δόξας του μαρτυρίου της. Μαρτύρησε με τις αδελφές και τους γιούς της για την αγάπη του Χριστού. Η ζωή της με τη μετάνοια γέμισε χαρά και ειρήνη. Ο ιερός Χρυσόστομος λέγει ότι με τη μετάνοια και ο λύκος γίνεται αρνί. Η Σαμαρείτιδα από αμαρτωλή γυναίκα έγινε μία μεγάλη Ευαγγελίστρια, Ισαπόστολος και Μεγαλομάρτυς αγία.


Για περισσότερα άκουσε την εκπομπή:





πολυτκιον.  χος α΄. Τς ρήμου πολίτης.
Τν πηγν δεξαμεν τς σοφίας κα χάριτος, κ χειλέων Κυρίου Φωτειν σαπόστολε, νομίμως γωνίσω πανοικεί, κα νέμεις φωτισμν παρ Θεο, τος προστρέχουσι τ σκέπη σου τ σεπτ, κα ελαβς βοσί σου. Δόξα τ δεδωκότι σοι σχύν, δόξα τ σ στεφανώσαντι, δόξα τ χορηγοντι δι σο, χάριν μν κα λεος.



κ τς ερς Μονς