2 Φεβρουαρίου: Υπαπαντή - Εορτή της Μητέρας στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας


 Η σημερινή μητέρα για να ανταποκριθεί στο ρόλο της οφείλει να είναι συνδεδεμένη με την πηγή της δύναμης, που είναι ο Χριστός, αλλά και να βαδίζει στα χνάρια της Παναγίας, της τέλειας Μητέρας, τη Μητέρας των μητέρων, της πιο ευλογημένης Μητέρας του κόσμου.
 



Το πρόσωπο της μητέρας το εγκωμιάζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Ο Μέγας Βασίλειος μιλά για την καλή ανατροφή και προστασία. «Η μητέρα είναι φρουρός των παιδιών», οπλίζει τα παιδιά με την μάχαιρα του πνεύματος. Χρησιμοποιεί ως πρώτο μέσο προστασίας το καλό παράδειγμα, τον δικό της τρόπο ζωής, καθώς και ολόκληρης της οικογένειάς της.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος έγραψε πως στη ζωή μας, δεν θα συναντήσουμε άλλη στοργή και αγάπη τρυφερότερη και θερμότερη, βαθύτερη και αφιλοκερδή από την αγάπη της πονετικής και φιλόστοργης μάνας. Γι’ αυτό, γεμάτος θαυμασμό, αναφώνησε: «Μτερ γλυκερή, κα φίλτρον μεμφές!» «Μάνα γλυκειά και αγάπη άδολη!».
  
Ο Ιερός Χρυσόστομος τονίζει ότι η σημαντικότερη δραστηριότητα της χριστιανής μητέρας είναι η καλή ανατροφή των παιδιών της. Η καλή ανατροφή βασίζεται στο καλό παράδειγμα που δίνει στα παιδιά τους. Το παράδειγμα γράφεται με ανεξίτηλα γράμματα στην ψυχή του παιδιού. Η μητέρα έχει ως κύριο ρόλο να εφαρμόσει στα παιδιά της την σωστή καθοδήγηση, την εν Χριστώ παιδαγωγία, κατά την προτροπή του Αποστόλου Παύλου: «Ο γονείς κτρέφετε τά τέκνα μν ν παιδεία κα νουθεσία Κυρίου» (φεσ. 6, 4)

Από την αγάπη και την στοργή της μητέρας εξαρτάται αν το παιδί πέσει χαμηλά ή θα ανέβει ψηλά.

  Για περισσότερα, ακούστε την εκπομπή:
«Για χατήρι σου, Μητέρα!»



κ τς ερς Μονς