Αγία Φιλοθέη η Αθηναία (19 Φεβρουαρίου)


 Στο χορό των κορυφαίων γυναικών της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, κατατάσσεται και η Αγία Φιλοθέη. Ήταν μία λαμπρή φυσιογνωμία, μία ηρωίδα μοναχή με σημαντικότατη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας του 16ου αιώνα. Ήταν ένα παρήγορο φωτεινό αστέρι, που έστελνε το ιλαρό του φως, σαν ελπίδα και δύναμη, στις αποσταμένες ψυχές των ραγιάδων, την ιστορική και μαρτυρική αυτή εποχή. H Ορθόδοξη Εκκλησία μας την έχει ανακηρύξει αγία και είναι στενά συνδεδεμένη με την πόλη των Αθηνών. Η μνήμη της τιμάται, στις 19 Φεβρουαρίου.


Η Αγία Οσιομάρτυς Φιλοθέη η Αθηναία (1522-1589) ανήκει στους Νεομάρτυρες, που έδωσαν τα πάντα, για να γίνει το μεγάλο θαύμα της διασώσεως του Γένους από τον αφανισμό και το ετοίμασαν για τη μεγάλη ώρα της Επαναστάσεως του 1821. Ανάμεσα στο πλήθος των ηρώων, μαρτύρων, διδασκάλων και αγωνιστών, πρωτοπόρος και πρωτεργάτης η γυναίκα αυτή, τόλμησε να υψώσει το πνευματικό της ανάστημα, μέσα στο φόβο και τον τρόμο της μεγάλης σκλαβιάς του Έθνους και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας.

Στην αρχή του 16ου αιώνα, τα χρόνια ήταν μαύρα και η σκλαβιά πολύ σκληρή. Ορισμένοι υπόδουλοι για ν’ αποφύγουν τα καθημερινά μαρτύρια, τις στερήσεις, τις ταπεινώσεις και τους κάθε λογής κινδύνους, εγκατέλειπαν την πίστη των πατέρων τους και γίνονταν εξωμότες. Κι ένιωθαν αυτή την κατάπτωση βαθιά μέσ’ την ψυχή τους, γιατί ήξεραν ότι η αληθινή πίστη είναι η πίστη στο Χριστό. Μα ήταν δύσκολα τα χρόνια και η Εκκλησία και το Έθνος έμοιαζαν σκιαγμένα. Υπέμειναν ταπεινωμένα όλα τα δεινά. Ωστόσο, η Εκκλησία ταπεινωμένη αγωνίστηκε να διατηρήσει τη γλώσσα, να διδάξει στα ελληνόπουλα τα κλασικά και ιερά γράμματα, να διασώσει την παράδοση μέσα στα ιερά μοναστήρια και τα κρυφά σχολειά. Στο έργο αυτό, ξεχώρισαν σαν φωτεινά αστέρια κάποιες μορφές, μεταξύ των οποίων και η νεαρή ηρωίδα της Αθήνας, η αρχόντισσα Ρηγίλη Μπενιζέλου, κατά κόσμον Παρασκευή ή Ρεβούλα ή Ρηγίλλη Μπενιζέλου.



Για περισσότερα ακούστε τη ραδιοφωνική εκπομπή.


 
  
κ τς ερς Μονς